Constipaţia poate fi ocazională sau cronică. In acest din urmă caz este preferabil să consultaţi un medic, pentru a vă asigura că, de fapt, copilul con- stipat nu suferă de nicio altă boală.
Constipaţia este un defect sau o întârziere în evacuarea fecalelor; însă tranzitul intestinal este foarte variabil de la un copil la altul. Definiţia constipaţiei este, deci, subiectivă, de vreme ce nu există criterii pentru stabilirea ei, iar utilizarea cuvântului „constipaţie“ este, din această cauză, adeseori abuzivă.
In general, copilul este constipat dacă nu elimină fecalele în fiecare zi, înainte de a împlini 1 an, mai puţin de o dată la două zile, între 1 an şi 4 ani, mai puţin de trei ori pe săptămână după 4 ani. O curbă de creştere bună a copilului şi absenţa tulburărilor digestive, ca durerile abdominale sau voma, sunt suficiente pentru a-i linişti pe părinţi.
CAUZE
In ţările dezvoltate, constipaţia este de foarte multe ori favorizată de consumul de alimente fără reziduuri şi sărace în fibre vegetale (cărnuri, paste făinoase, feculente). Uşor şi rapid de pregătit, aceste alimente reduc cantitatea de fecale şi frânează progresarea lor prin intestin. Evacuarea devine dificilă şi chiar dureroasă, din cauza durităţii şi caracterului uscat al fecalelor.
Alţi factori implicaţi în egală măsură în constipaţie sunt: copilul refuză să meargă la toaletă, îndeosebi atunci când este prins într-o activitate care îl pasionează; deprinderea curăţeniei este pentru el dificilă; nu vrea, din timiditate, să se ducă la toaleta de
OCLUZIA INTESTINALA
Această obstrucţie a intestinului subţire sau gros face imposibilă evacuarea fecalelor. La nou-născut, este provocată de o malformaţie a tubului digestiv. Intestinul se răsuceşte şi blochează progresarea fecalelor. La sugari poate proveni dintr-o întoarcere pe dos (ca un deget de mănuşă) a intestinului subţire (invaginaţie intestinală) sau dintr-o hernie strangulată, decelabilă la nivelul regiunii inghinale sau al scrotului. La copil, ocluzia intestinală este adeseori provocată de o apendicită. După confirmarea diagnosticului, intervenţia chirurgicală trebuie să fie urgentă.