Cariile dentare la copii0 Comments

Publicat in:
Etichete: cariile, cariile dentare, fluorul, ortodonţie

Fluorul este prezent sub formă de săruri în anumite alimente. Este foarte activ atunci când este luat în timpul formării dinţilor de lapte, proces care începe încă din luna a 4-a de sarcină şi continuă până la apariţia lor, respectiv în jurul vâr­stei de 6 luni.

Pentru a preveni apariţia cariilor dentare la copil, trebuie ca dumneavoastră să fi avut destul fluor. In timpul sarcinii, trebuie să luaţi fluor sub formă de comprimate, cu aviz medical. Apoi, respectând dozele prescrise, daţi-i şi copilului fluor până la vâr­sta de 2 ani. Ulterior, alegeţi pen­tru el o pastă de dinţi simplă, căci altfel ar putea fi victima unui supradozaj.

Cu cât o carie devine mai profundă, cu atât suferinţa copilului este mai mare. Trebuie să-i faceţi cu regula­ritate control şi tratament stomatologic. Tratamentul constă în curăţarea zonei bol­nave a dintelui cu ajutorul unei freze, eliminându-se par­tea afectată; după aceea, se umple gaura formată cu un material de reconstrucţie (aliaj de metale sau ciment). In cazul în care caria este foarte avansată, dintele va fi devitalizat (prin extragerea nervului, ca să fie suprimată durerea) sau chiar extras. O carie necesită întotdeauna o intervenţie rapidă.

PREVENIRE

Copilul trebuie oprit să mă­nânce prea multe dulciuri. Până la vârsta de 2 ani şi jumătate sau 3 ani, periaţi-i dinţii dimineaţa şi seara. Arătaţi-i cum să facă miş­cările, de la gingie spre dinte (de la roşu spre alb), în faţă şi în spate. Apoi lăsaţi-l să încerce singur. Nu va face periajul perfect şi va trebui să-l refaceţi după el, dar nu este o problemă. Pe la 4 ani, lăsaţi-l să-l facă singur, dar supravegheaţi-l. Pentru a-i simplifica sarcina, alegeţi-i o periuţă foarte suplă.

Există periuţe vesele, cu paste de dinţi parfumate. Chiar dacă totul pare să meargă foarte bine, nu ezitaţi să duceţi copilul la dentist (este reco­mandată o vizită pe an). Daţi-i, urmând sfatul medi­cului, fluor sub formă de comprimate sau de picături şi înainte de culcare nu-i daţi altă băutură decât apă.

Mai târziu, va trebui să vă preocupaţi de corectarea eventualelor malformaţii, de exemplu, poziţia neregulată a dinţilor: aparate speciale permit redresarea lor (ortodonţie).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cariile dentare la copii

Lasă un răspuns