Cancerul de ovar -II0 Comments

Publicat in:
Etichete: chimioterapia, laparotomie, radioterapia

DIAGNOSTIC

Diagnosticul acestui tip de cancer este adeseori tardiv, deoarece el se manifestă prin semne foarte puţin sugestive şi nespecifice, care nu produc îngrijorarea imediată a femeii: dureri abdominale, tulburări menstruale (sângerări în afara menstruaţiilor, sau metroragii), tulburări urinare sau intestinale, astenie, scădere în greutate.

Examenul clinic decelează o creştere de volum a abdo­menului şi prezenţa unei mase tumorale uşor de palpat. Diagnosticul este apoi precizat cu ajutorul a două examene: ecografia de bazin, care evi­denţiază sau nu aspectul sus­pect al ovarului (sau al celor două ovare) şi tomografia.

Alte examene permit efectu­area unui bilanţ al extinderii locale sau generalizate a tu­morii şi dozarea în sânge a proteinelor speciale, denumite „markeri tumorali“, care pot atesta existenţa metastazelor.

TRATAMENT

Tratamentul actual al canceru­lui de ovar are la bază aso­cierea intervenţiei chirurgicale cu chimioterapia, la care se adaugă uneori şi radioterapia. Intervenţia chirurgicală. Constituie tratamentul prin­cipal al cancerului de ovar. După deschiderea peretelui abdominal (laparotomie), in­tervenţia permite inspecţia cavităţii abdominale pentru efectuarea unui bilanţ exact al leziunilor canceroase, procedându-se apoi la ablaţia tu­morii şi a organelor genitale: cele două ovare, trompele şi uterul (histerectomie totală). In formele foarte precoce, la pacientele tinere care doresc să facă un copil, şi în cazul în care este afectat numai un ovar, este posibil să fie extir­pate în primul timp operator decât o trompă şi un ovar; în general, se programează abla­ţia completă după naştere.

Chimioterapia. Efectuată sis­tematic după tratamentul chi­rurgical, aceasta permite eli­minarea celulelor canceroase din organism. Graţie noilor tehnici de administrare şi sub­stanţelor active contra greţu- rilor, medicamentele sunt mai bine tolerate şi au o oare­care eficienţă.

Radioterapia. Este mai puţin importantă decât intervenţia chirurgicală sau chimiote­rapia în tratamentul canceru­lui de ovar, dar intervine în anumite cazuri, ca tehnică complementară, la indicaţia oncologului.

Supravegherea. Are ca obiec­tiv depistarea recidivelor şi a metastazelor. Dozarea markerilor tumorali sanguini este elementul principal.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cancerul de ovar -II

Lasă un răspuns