Lamaze – pentru o nastere naturala0 Comments

Publicat in:
Etichete: beneficii lamaze, cursuri lamaze, filozofia lamaze, Lamaze, nastere, sarcina

Lamaze

Lamaze

Perioada sarcinii – cea mai frumoasa etapa din viata unei femei sau cea mai tensionata si plina de griji? Analizele medicale, acidul folic, dieta echilibrata, buna colaborare cu medicul obstretician si cu echipa acestuia, participarea la cursuri specifice de pregatire, sprijinul familiei, o viata armonioasa si multa energie pozitiva sunt cateva din reperele care pot asigura o sarcina fara probleme.

Daca in trecut, momentul in care “venea sorocul” finaliza in mod natural cele 9 luni de sarcina, azi, nasterea tinde sa devina un act programat prin cresterea exagerata a operatiilor de “cezariana la cerere” si un eveniment hipermedicalizat, in care se pierd coordonatele naturaletei unui fenomen special.

Nastere naturala vs. cezariana

In antichitate, cezariana era rezervata cazurilor tragice, in care se inregistra decesul mamei la nastere si se impunea aceasta manevra pentru a extrage fatul.

In zilele noastre, “cezariana la cerere”, fara o indicatie medicala, pare a fi o moda – comoda atat pentru medicul ginecolog cat si pentru paciente: in Brazilia rata cezarieneler pe intreg teritoriul tarii este de 50%, in SUA reprezinta 26%, iar in Europa Centrala, 1 din 5 bebelusi se nasc prin cezariana.

In Romania, in marea parte maternitatilor de stat sau particulare din Bucuresti, viitoarele mamici opteaza din ce in ce mai des pentru cezariana la cerere.

Filosofia Lamaze si cursurile pentru o nastere naturala

Mai mult decat o tehnica de respiratie, filosofia Lamaze ofera o perspectiva practica si abordare fireasca asupra nasterii. In acord cu International Lamaze (www.pregnancy-info.net), nasterea este privita ca un fenomen normal si sanatos, in care viitoarele mamici sunt inzestrate cu abilitatea naturala de a naste. Asa numita „tehnica a nasterii fara dureri” a fost dezvoltata si introdusa in peisajul maternitatilor de catre obstreticianul francez Fernand Lamaze. Preluata dupa cel de-al doilea razboi mondial din Rusia, tehnica respiratiei Lamaze a castigat rapid interesul in SUA, ulterior fiind adoptata cu succes si in Europa.

Ce invatam la un curs de educatie prenatala Lamaze:

–    Sa crestem increderea in fortele proprii, pegatirea psihologica pentru nastere avand un prim rol.

–    Cursantii sunt informati asupra transformarilor biologice, emotionale, hormonale ce se petrec in corpul viitoarelor mamici si consiliati pentru un mod de viata sanatos.

–    Managementul durerii si tehnici de respiratie. Cursurile Lamaze nu promit nasterea fara dureri, dar accentueaza faptul ca durerea trebuie privita ca fiind pozitiva.

–    Informatii despre alaptarea si ingrijirea nou-nascutului.

Lamaze in Romania

Cursurile Lamaze sunt tinute de educatori prenatali certificati Lamaze, se adreseaza viitorilor parinti, structura unui curs cuprinzand 12 ore de teorie si exercitii practice, la care pot participa maxim 6 cupluri (www.lamaze.ro).

La unul dintre centrele din Bucuresti – www.nastecumsimti.org – poti afla informatii despre sarcina si travaliu, avantajele nasterii naturale, alaptare, ai acces la servicii de consiliere prenatala, poti participa la grupuri de dezvoltare sau poti imprumuta carti din biblioteca, care te vor ajuta sa-ti completezi cunostintele in domeniu.

Beneficiile participarii la un curs Lamaze

Viitoarea mamica va fi mult mai pregatita pentru nastere si cresterea copilului, fiind informata de specialisti certificati.

Taticul va beneficia in total de un concediu paternal de 15 zile lucratoare. Conform legislatiei in vigoare, prin participarea la un curs de puericultura, taticii mai primesc 10 zile in plus celor 5 acordate prin actualul Cod al Muncii. Psihologic, viitorii tatici constientizeaza ca au un rol semnificativ: suport afectiv pentru viitoarea mamica si implicare efectiva in timpul travaliului (daca politica spitalului permite),  deoarece multe din exercitiile de management al durerii implica ambii parteneri.

Prezenta la un astfel de curs are influente pozitive si in sudarea relatiei de cuplu.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Lamaze – pentru o nastere naturala

Lasă un răspuns