Vitiligo – depigmentare a pielii0 Comments

Publicat in:
Etichete: depigmentare, melanocite, pete albe, pielea, vitiligo

Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo

Este o afectiune cronica a pielii caracterizata prin aparitia unor pete albe, cu contur precis, pe diferite parti ale corpului. Aceste pete sunt depigmentate datorita distrugerii melanocitelor – celulele responsabile pentru pigmentarea pielii. Depigmentarea poate fi mai mult sau mai putin importanta, iar zonele afectate au marimi variabile.

Vitiligo – Originea bolii nu este cunoscuta, dar se crede ca este vorba de o boala autoimuna in care anticorpii produsi de organism ataca si distrug propriile melanocite.

Vitiligo apare mai intai sub forma unor pete mici depigmentate, care se extind si cresc in dimensiuni odata cu trecerea timpului. Aceste modificari ale pielii determina la pacienti aparitia starilor de stres si anxietate, datorita aspectului sau inestetic.

Vitiligo afecteaza 1% – 2% din populatie si survine in general inaintea varstei de 20 ani (la 50% din persoanele afectate).
Nu exista un tratament care sa vindece vitiligo. In schimb, scopul tratamentelor este acela de a stopa sau de a incetini depigmentarea si de a restitui coloratura pielii in anumite limite.

In cazuri rare, petele dispar de la sine. Persoanele afectate de vitiligo prezinta un risc crescut de cancer de piele, deoarece zonele depigmentate nu sunt protejate impotriva razelor solare.

Factori de risc

– bolile autoimune – hipotiroidie sau hipertiroidie (in forma lor autoimuna), boala Addison, anemia pernicioasa sau diabetul de tip 1 – cresc riscul de aparitie a bolii;
– antecedentele familiale de vitiligo – observate in 30% din cazuri;
– loviturile, taieturile, arsurile solare sau contactul cu anumite produse chimice (fenoli utilizati in fotografie sau in vopselele pentru par);
– un soc emotional sau un stres puternic.

Simptome

Maculele (mici zone tegumentare de diferite culori) sau petele, au urmatoarele caracteristici:

– sunt plate,
– de culoare alba,
– nu pot fi pipaite cu degetele,
– se extind pana formeaza arii fara pigmentare foarte intinse, de forma neregulata,
– sunt localizate de obicei pe ambele parti ale corpului copilului in aproximativ acelasi loc,
– marimea lor variaza de la 2 – 3 mm pana la cativa cm in diametru,
– nu sunt dureroase sau pruriginoase.

Cauze

Vitiligo este, probabil, o afectiune autoimuna. Celulele producatoare de pigment (melanocitele) nu functioneaza normal, permitand distrugerea pigmentului. O data ce pigmentul a fost distrus, melanocitele nu pot produce mai mult pigment.

Tratament vitiligo

In cazul in care se refuza medicatia orala sau daca aceasta este ineficienta, leziunile se pot acoperi cu fard opac, impermeabil. In cazul in care pacientul nu foloseste fard cosmetic, cremele pentru protectia solara trebuie aplicate pentru a se proteja zonele depigmentate de soare.

Tratament medicamentos

Medicii specialisti recomanda Psoralens, care stimuleaza pigmentarea din celulele pigmentare normale, sanatoase ce inconjoara celulele afectate. Rezultatele pot fi dezamagitoare si reactiile adverse sunt frecvente.

– Nu exista nici o restrictie in ceea ce priveste activitatea fizica.
– Nu se recomanda o dieta speciala.
– Nu trebuie intrerupt programul normal.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Vitiligo – depigmentare a pielii

Lasă un răspuns