InimaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: grupele de sange, inima, sangele, ventricul

Inima este situată între plămâni, puţin înspre stănga toracelui. Are aproximativ mărimea pumnului şi este alcătuită din muşchi.

Când muşchiul se contractă, pompează sângele în întregul corp. Inima este împărţită în două jumătăţi, dreapta şi stânga. Fiecare jumătate are o cameră superioara, numită atriu şi una inferioară, numită ventricul. Pe măsură ce inima pompează sângele, patru valve se închid şi se deschid, pentru a împiedica sângele să circule in sens invers. Sunetele pe care le poţi auzi dacă pui urechea pe toracele unei persoane sunt produse de închiderea valvelor. Prima bătaie este produsă de valvele dintre atrii şi ventriculi, cea de-a doua de valvele dintre ventriculi şi artere. Medicii folosesc sletoscoape, ce amplifică bătăile, pentru a detecta anomaliile funcţionării inimii.

Cum funcţionează o valvă

Valva din dreapta este de tipul celei pe care o ai între ventriculi şi artere, şi in vene. Sângele curgând in direcţia corectă forţează valvele, sau „cuspidele” să se deschidă. Sângele nu poate curge in direcţie opusă deoarece valvele se închid.

Cum funcţionează inima

Pentru a pompa continuu sânge, inima are nevoie de hrană şi oxigen, la fel ca orice altă parte a corpului. Ea nu le absoarbe din sângele aflat in camerele inimii, ci din capilarele arterelor coronare, care se găsesc pe suprafaţa externă a inimii. Un blocaj al uneia dintre aceste artere poate priva muşchiul cardiac de sânge. Aceasta se întâmplă în atacul de inimă. Dacă este afectată o porţiune întinsă, inima îşi încetează funcţia.

Grupele de sânge

Sângele fiecăruia aparţine uneia din cele patru grupe principale, numite A. B. O (zero), şi AB. Acestea au la suprafaţa celulelor roşii diferite combinaţii de substanţe chimice numite antigene, iar in plasmă diferiţi anticorpi. Când este nevoie de o transfuzie de sânge, grupele de sânge ale donatorului şi pacientului trebuie să fie compatibile. De exemplu, sângele din grupa A conţine anticorpi „anti-B”. Aceasta înseamnă că o persoană cu grupa A nu poate dona sau primi sânge de la o persoană cu grupa B. Incompatibilitatea sângelui poate produce leziuni severe ale rinichiului pacientului.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Inima

Un comentariu

  1. ANI

    O planta buna pentru inima este ashwagandha. 

Lasă un răspuns