Cateterism şi angiografie0 Comments

Publicat in:
Etichete: angiografie, cateterism, cateterism şi angiografie, rezonantă magnetică

Angiografia este o radiografie specializată, cu substanţă de contrast, a vaselor de sânge. Imaginile obţinute sunt folosite pentru depistarea anomaliilor vaselor de sânge, cum ar fi inflamarea sau îngustarea arterelor.

Angiografia cu cateterism se desfăşoară prin injectarea intravenoasă a unei substanţe radio-opace (vizibilă pe radiografii), printr-un cateter montat ta nivelut unui vas de sânge.

Tehnica a reprezentat, timp de mulţi ani de zile, principala modalitate de diagnostic imagistic al afecţiunilor vasculare şi a furnizat date esenţiale pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru procedurile intervenţioniste ce se desfăşurau din interiorul vaselor de sânge.

Angiografia a cunoscut în timp o dezvoltare semnificativă în ceea ce priveşte reducerea cantităţii de substanţă de contrast injectată şi a devenit o metodă din ce în ce mai puţin invazivă.

AVANTAJE

Principalul avantaj al imaginilor obţinute este acela că ele sunt uşor de interpretat de către cei ce urmează să aplice tratamentul necesar, în plus, imaginile sunt simplu de tipărit.

Totuşi, există riscuri asociate acestei proceduri, iar informaţia furnizată de ea este numai în legătură cu vasele de sânge şi nu include şi date despre proprietăţile sângelui. Din aceste motive, la care se adaugă şi natura relativ invazivă a procedurii, au fost dezvoltate şi alte tehnici de imagistică, capabile să furnizeze informaţii asemănătoare privind vasele de sânge, precum şi informaţii suplimentare.

Asemenea tehnici includ ecografia Duplex, angiografia prin rezonanţă magnetică şi angiografia CT, toate aceste metode putând furniza informaţii folositoare. Totuşi, angiografia directă prin cateterism rămâne cea mai folosită metodă de diagnostic şi ca o metodă ce precede intervenţia chirurgicală.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cateterism şi angiografie

Lasă un răspuns