Candida – Cauze si simptome0 Comments

Publicat in:
Etichete: candida, candidoza cauze, candidoza simptome, candidoza vaginala, cauzele candidozei, despre candida, infectii cu candida, simptomele candidozei

Candida

Candida

Candida albicans este o ciuperca existenta in organism, avand ca poarta de intrare alimentele. Celula fungica ramane pentru o perioada in organism, fiind tinuta sub control de flora intestinala sanatoasa si de imunitate. In momentul in care apar modificari din punct de vedere al imunitatii, cat si a distrugerii florei intestinale, incep sa para problemele.

Celulelor ciupercii le cresc niste radacini, numite hyphe, care se dezvolta in colonii. Acestea trec prin peretele intestinal si varsa zeci de toxine in sange, ajungand in diferite locuri. Toxinele de candida diminueaza activitatea globulelor albe, putand amplifica toxicitatea stafilococica de circa o suta de mii de ori.

Candida albicans traieste in gat, gura, tractul intestinal, vagin, dar in cantitati mici. Din o suta de tipuri de candida existente, 15 sunt patogene.

Infectiile cu candida albicans apar la femei din cauza hormonului feminin numit progesteron. Progesteronul creste cantitatea de glycogen din mucoasa vaginala, un mediu ideal de dezvoltare a candidei datorita Ph – ului acid. Nivelul de progesteron creste considerabil in timpul sarcinii, fapt pentru care riscul de candidoza la femeile insarcinate este foarte mare.

Cauzele candidozei

Alte cauze ale aparitiei candidozei vaginale sunt:

– scaderea imunitatii organismului: anemie, raceli frecvente, o infectie cronica sau acuta, diabet netratat etc.;
– administrarea de antibiotice cu spectru larg care afecteaza si flora vaginala, producandu-i un dezechilibru, care se manifesta printr-o candidoza;
– actul sexual neprotejat. Avand in vedere ca aceasta boala poate sa apara si la barbati, prin intermediul unui act sexual neprotejat, femeile pot lua candidoza;
– anumite dezechilibre psihice, in special depresia sau anxietatea pot favoriza aparitia candidozei prin afectarea imunitatii organismului;
– imunosupresie (sistemul imun are un nivel de activitate foarte scazut), cu boli care afecteaza direct sau indirect sistemul imunitar, cum ar fi SIDA, tratament cu citostatice, cu corticosteroizi etc.
– dietele bogate in carbohidrati si zahar, produse alimentare pe baza de drojdie, bauturi (vinul si berea) sau produse alimentare fermentate sau dezvoltate la umezeala (ciuperci, branza, sos de soia, smantana, lapte batut, otet, mustar, sos picant de rosii sau ciuperci, condimente si mirodenii);
– transformari hormonale – datorate pilulelor contraceptive, menstruatiei, sarcinii, nasterii;
– purtarea pantalonilor stransi si a lenjeriei sintetice;
– o toaleta vaginala inadecvata – sapunuri dure, spalarea zonei genitale din spate in fata (zona anala contine foarte multe bacterii cu potential patogen si tocmai de aceea este indicata ca igiena la nivel local sa se faca din fata in spate). De asemenea dusurile vaginale dese nu sunt indicate si predispun la aparitia tulburarilor florei vaginale. In general este indicat un dus vaginal cu coada soricelului sau bicarbonat medical luat de la farmacii.

Candida – Simptome

Simptomele candidozei vaginale sunt:

– scurgere alba, branzoasa si abundenta, cu miros intepator,
– usturimi si mancarimi vaginale,
– sindrom premenstrual agravat,
– usturime la urinare,
– urinari frecvente,
– infectii ale vezicii urinare,
– uneori pielea perineului se crapa chiar si la atingeri usoare (cu hartia igienica de exemplu);
– arsuri in timpul contactului sexual.

Exista si cazuri cand candidoza nu provoaca nici un fel de neplaceri si este depistata intamplator in urma unui control ginecologic.

Trebuie sa acordati mare atentie acestei boli, deoarece, in cazul in care imunitatea scade, pot aparea si alte simptome, la nivel general:

– oboseala,
– ameteala,
– dezorientare,
– lipsa puterii de concentrare,
– schimbarea dispozitiei,
– dureri de cap,
– depresie,
– dureri de urechi,
– tuse,
– surzenie,
– lacrimare sau senzatie de ardere la nivelul ochilor,
– dureri musculare,
– iritabilitate,
– pofta de dulciuri,
– eczema,
– psoriazis,
– multiple alergii,
– infectii fungice,
– sensibilitate crescuta la mancare si substante chimice.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Candida – Cauze si simptome

Lasă un răspuns