Gastrita si Boala Biermer0 Comments

Publicat in:
Etichete: Biermer, Boala Biermer, gastrita, Schilling, Sindromul anemic, testul Schilling

Gastrita si Boala Biermer

Boala Biermer este intalnita mai frecvent la femei decit la barbati. Are o incindenta crescuta la varste cuprinse intre 40 si 55 de ani.

Boala Biermer se manifesta ca o anemie severa, macrocitara, neregenerativa. Totodata, se poate manifesta de asemenea printr-o macrocitoza izolata. Aceasta afectiune se datoreaza unei atrofii a mucoasei gastrice fundice, evidentiata de endoscopie cu biopsii. Atrofia glandelor fundice priveaza organismul de secretia normala a celulelor parietale, ceea ce duce la o lipsa de absorbtie a vitaminei B12 (se confirma prin testul Schilling). Lipsa vitaminei B12 ca factor antianemic, va genera tulburari grave la nivelul tuturor tesuturile organismului.

Boala debuteaza cu tulburari digestive. Acestea pot preceda cu ani de zile anemia. In timpul anemiei apar trei grupe de simptome: anemice, digestive si neurologice.

Sindromul anemic se caracterizeaza prin:

– paloare asociata cu icter,
– dispnee,
– palpitatii,
– astenie.

La nivelul membrelor inferioare apar edeme, unghiile fiind adesea friabile si parul uscat. Subfebrilitatea prezentata de unii bolnavi este de origine metabolica si dispare la cateva zile dupa administrarea vitaminei B12. Alte manifestari pot fi varsaturile, diareea si anorexia.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Gastrita si Boala Biermer

Lasă un răspuns