Investigarea morţii subite0 Comments

Publicat in:
Etichete: certificatul de deces, investigarea morţii subite, medicina legala

In majoritatea cazurilor, certificatul de deces este eliberat de medicul care a îngrijit pacientul decedat.In caz de moarte subită, este cooptat şi medicul legist.
In cadrul acestei situaţii, moartea este considerată cu raportare obligatorie şi trebuie informat serviciul de medicină legală.
Raportarea ar trebui făcută de către registrul de evidenţă a persoanelor, care se ocupă şi de înregistrarea deceselor, dar, practic, ea este făcută de către medic sau poliţie.
Serviciul de medicină legală

Medicul legist este un medic specializat în medicină legală, specialitate pentru care a urmat o pregătire de aproximativ cinci ani, după terminarea facultăţii.

In cazul unei morţi subite, rolul medicului de medicină legală este de a preciza cauza morţii şi de a transmite datele obţinute în urma examinărilor către organele competente, în cazul în care s-a decis efectuarea unei autopsii. în majoritatea cazurilor de moarte subită se impune efectuarea acesteia.
Prevederile legale privind autopsia

Normele procedurale privind efectuarea lucrărilor medico-legale prevăd obligativitatea efectuării autopsiei în cazul în care cauza morţii nu este cunoscută sau cauza morţii este suspectă, un deces fiind considerat moarte suspectă în cazul morţii subite.

Inainte de a trimite cadavrul pentru autopsie, organele de urmărire penală au obligaţia să facă demersurile necesare pentru adunarea datelor preliminare care să justifice cererea autopsiei. Acestea sunt utile expertului medico-legal pentru alegerea celor maj adecvate metode de examinare.

In general, autopsiile medico-legale se efectuează la morga instituţiilor medico-legale sau a spitalului în raza cărora s-a produs moartea subită.

Autopsia se desfăşoară a doua zi sau, în situaţii de urgenţă, în ziua primirii cadavrului, de către un expert medico-legal, care întocmeşte apoi un raport de constatare pe baza rezultatelor furnizate de examinările efectuate, al cărui scop este de a exclude eventualitatea unei morţi violente şi precizarea cauzei morţii subite.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Investigarea morţii subite

Lasă un răspuns