Ovarul – forma, culoare, aspect, consistenta, numar si dimensiuniUn comentariu

Publicat in:
Etichete: consistenta ovarului, dimensiunile ovarelor, dimensiunile ovarului, forma ovarelor, forma ovarului, ovar, ovare

Ovare

Ovare

Despre ovar (Ovarul)

Forma
Culoarea
Aspectul
Consistenta
Numarul
Dimensiunile
Greutatea

Forma ovarului

La adult, ovarul a fost comparat cu o migdala verde. El are forma unui ovoid putin turtit. La copilul in puber, are forma cilindrica, iar, la batranete, se atrofiaza.

Culoarea ovarului

Ovarul este albicios la nou-nascut, roz palid la fetita, iar la femeia adulta are o culoare rosiatica, ce se accentueaza in timpul menstruatiei. Dupa menopauza devine albicios-cenusiu.

Aspectul ovarului

Este neted si regulat pana la pubertate, apoi capata un aspect neregulat, suprafata sa fiind presarata cu numeroase depresiuni, cicatrici, unele lineare, altele neregulate. Cicatricile rezulta din involutia corpilor galbeni.

Consistenta ovarului

La femeia adulta este elastica, dar ferma, astfel ca este palpabil la examenul ginecologic. Dupa menopauza, capata o consistenta dura, fibroasa.

Numarul ovarelor


In mod normal, sunt doua. Pot exista ovare supranumerare, dupa cum poate lipsi un ovar.

Dimensiunile ovarului

Cresc cu varsta pana la maturitate. La femeia adulta, are aproximativ urmatoarele dimensiuni: 4,5 cm lungime, 2 cm latime, 1 cm grosime. Dupa menopauza el se atrofiaza progresiv, ajungand la batrana la 1 cm lungime si 0,5 cm latime. La fetita, ovarul are dimensiunile pe jumatate ca la adulta. In perioada  preovulatorie , ovarul care va elibera ovulul isi mareste volumul, devenind de doua sau chiar trei ori mai mare ca inainte. Si in timpul graviditatii, ovarul purtator al corpului galben are un volum marit.

Greutatea ovarului

La femeia adulta ovarul este de aproximativ 6-8 gr.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ovarul – forma, culoare, aspect, consistenta, numar si dimensiuni

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns