Dermatologie0 Comments

Publicat in:
Etichete: acnee, boli de piele, cancerul de piele, dermatita, dermatolog, dermatologie

Dermatologia este o ramură a medicinei care studiază pielea şi bolile ei. Se cunosc cel puţin 2000 de afecţiuni ale pielii, care pot afecta pe oricine, la orice varsta.

Pielea (cutis) este învelişul extern al corpului şi, de asemenea, cel mar mare organ al acestuia. Pielea nu numai că protejează corpul de accidentări şi paraziţi, dar acţionează ca organ de simţ cheie şi păstrează temperatura normală a corpului. Sănătatea pielii este de multe ori un indicator al sănătăţii întregului corp. Când ceva nu merge bine la nivelul pielii, este important ca pacientul să fie văzut de un specialist, şi anume de un dermatolog.

CÂND SE AJUNGE LA UN DERMATOLOG

Persoanele cu boli de piele pot fi trimise la dermatolog de către medicul de familie. O alternativă este, dacă sunt deja în spital pentru altă afecţiune, să fie consultate acolo, de către specialistul dermatolog.

În ciuda numărului mare de probleme ale pielii, majoritatea cazurilor văzute de medicul specialist se constituie într-un grup mic de afecţiuni, ce cuprinde:

■    eczema ■    dermatita ■    acneea ■    cancerul de piele ■    psoriazisul

CUM SUNT DIAGNOSTICATE BOLILE DE PIELE?

■    Biopsia reprezintă recoltarea de probe de ţesut viu pentru examinare la microscop. Un eşantion de piele are un diametru de aproximativ 3 mm şi este extras, fără durere, sub anestezie locală.

■    Micologia, care se ocupă de bolile unghiilor, părului şi pielii şi care analizează fungii (ciupercile], este un alt instrument util.Fluorescenţa anumitor fungi în lumină ultravioletă, într-o cameră întunecată, reprezintă un mod rapid de diagnosticare, în clinică.

■    Pentru testarea alergiilor la nivelul pielii, se pot folosi teste cutanate. Acestea presupun aplicarea pe piele a unei mari varietăţi de substanţe chimice – de obicei diluate – conţinute de cosmetice, produse de toaletă şi de curăţire domestică.

Substanţele chimice sunt aplicate pe zone mici. delimitate, acoperite cu pansament izolant, care mai târziu este îndepărtat. Se apreciază. ulterior, reacţia pielii la substanţele chimice.

Tratamentele dermatologice pot fi medicamentoase sau chirurgicale.

TRATAMENTUL MEDICAL

Tratamentele folosite sunt cunoscute sub denumirea de topice şi se găsesc sub numeroase forme: creme, unguente şi loţiuni. De obicei, pacienţii îşi aplică singuri aceste tratamente, acasi, dar câteodată este necesar ajutorul specializat din centrele de tratament ambulator (cabinete de dermatologie). Anumite tratamente locale, cum ar fi aplicarea azotului lichid pe negi, se fac numai de către medicul specialist, în clinică.

■  Alte tratamente, de exemplu cele cu steroizi, se administrează oral.

■ Lumina ultravioletă este foarte utilă, în special în tratamentul formelor acute de eczemă sau psoriazis.

TRATAMENTUL CHIRURGICAL

Pentru îndepărtarea afecţiunilor maligne şi benigne ale pielii se foloseşte o gama variată de procedee.

Pentru evitarea durerii în timpul intervenţiilor, se aplică, în general. anestezie locală. Dacă însă procedura chirurgicală este mai laborioasă, se practică anestezie generală.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dermatologie

Lasă un răspuns