Cum se controleaza glicemia4 comentarii

Publicat in:
Etichete: cum se controleaza glicemia, glicemia, glucoza, insulina, pancreas

Zahărul reprezintă o importantă sursă de energie pentru organism; el există în mod natural în sânge, sub formă de glucoză. Echilibrul corect al nivelurilor de glucoză în sânge este vital şi el este reglat de hormonii secretaţi de pancreas.

Glucoza este un glucid simplu, vital pentru funcţia creierului şi o importantă sursă de energie pentru restul organismului. Glucoza este depozitată în organism sub formă de glicogen – lanţuri lungi de molecule de glucoză ce se găsesc în ficat şi în muşchi – care este transportat în organism prin sânge.

Există un nivel natural al glucozei în organism, dar când mâncăm sau când nu mâncăm destul, acest nivel se modifică. Nivelul acestor modificări este reglat în pancreas de hormoni.

Glicemia – PANCREASUL

Pancreasul este o glandă alungită. albicioasă, cu lungime de aproximativ 20-25 cm. care se află în spatele porţiunii inferioare a stomacului şi este conectată la duoden. Produce enzime care se varsă în duoden printr-un canal şi contribuie la digestia alimentelor. Dar acesta nu este singurul lui rol.

Porţiunea digestivă a pancreasului reprezintă aproximativ 90% din pancreas. înjur de cinci la sută sunt celule care produc hormoni care reglează nivelul glucozei în sânge: insulina şi glucagonul.

Aceste celule endocrine, cunoscute şi ca insule, sunt adunate în grupuri, în interiorul pancreasului. Spre deosebire de majoritatea secreţiilor pancreasului, hormonii nu intră în canalul ce se varsă în duoden, ele trec direct în fluxul sanguin.

Glicemia – Glucoza din sange

Nivelul ideal al glicemiei este între 70-110 mg/100ml. După masâ este normal ca glicemia să crească pentru câteva ore, dar nu ar trebui să fie mai mare de 180 mg. Orice depăşire a acestei valori se numeşte hiper-glicemie. Orice scădere a valorii sub 70 este descrisă ca hipoglicemie.

Glicemia – INSULINA

Există tipuri diferite de celule pancreatice, fiecare fiind responsabilă de producerea unui hormon diferit. Insulina este secretată de celulele beta din insulele pancreatice. Un nivel scăzut al secreţiei există permanent, dar dacă creşte nivelul glucozei în sânge, celulele sunt stimulate şi produc mai multă insulină. Dacă nivelul glucozei scade, producţia de insulină scade şi ea.

Insulina acţionează asupra anumitor celule din organism, printre care celulele musculare, hematiile şi celulele adipoase. Când nivelul insulinei creşte, aceste celule sunt obligate să absoarbă mai multă glucoză din sânge, pe care o folosesc pentru a produce energie.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Cum se controleaza glicemia

4 comentarii

  1. Nelutu

    Bun articolul,dar trebuie indicate si alimentele care se pot consuma pentru a reduce glicemia sau a o mentine la valoarea normala .

  2. Selariu Marinela

    Sunt de acord cu Nelutu, am diabet tip2 si a tine regime este foarte greu . Este bine de stiut alimentele care scad glicemia la un diabetic!!!! Mai multa informare despre aceasta boala cand este depistata si pasii urmatori pe care trebuie sa-i faci . Sunt doctori care dau doar medicatia si o dieta corespunzatoare nu amintesc de ea .

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns