Cum controleaza urechea echilibrul2 comentarii

Publicat in:
Etichete: camerele urechii, pierderea echilibrului, sistemul vestibular, urechea, urechea internă

Urechea nu asigură numai auzul, dar este responsabilă şi pentru simţul echilibrului, în activităţile de zi cu zi, de la urcatul scărilor pînă la mersul pe role. Structurile responsabile pentru aceasta sunt în urechea internă.

Schiorii olimpici sunt în stare să îşi păstreze echilibrul la viteze de peste 80km/oră. Acest lucru este posibil cu ajutorul urechii interne.

Urechea
este formată din trei părţi. Partea externă, vizibilă, (pavilionul urechii şi conductul auditiv) adună si concentrează undele sonore. In urechea medie, timpanul vibrează şi cele trei oscioare transmit vibraţiile către urechea internă. Urechea internă îndeplineşte două funcţii: cohleea primeşte undele sonore şi le transmite mai departe către creier, iar partea vestibulară, prin labirint, detectează modificările de poziţie ale corpului.

LABIRINTUL OSOS

Partea urechii interne responsabilă de echilibru se numeşte labirint osos. Labirintul membranos este înconjurat de un lichid, numit perilimfă. In interiorul labirintului membranos se află alt lichid, endolimfa. Lichidele nu fac doar să umple un spaţiu, ele sunt o parte esenţială a sistemului de echilibru. Părţile individuale ale labirintului osos sunt sensibile la mişcare. rotaţie şi orientarea capului.
Pierderea echilibrului

Când stăm nemişcaţi, lichidele din canalele şi camerele urechii sunt în echilibru. Când mişcăm capul, lichidele se deplasează în direcţia opusă şi creierul percepe schimbarea da poziţie. Amplitudinea schimbării este diferită în fiecare ureche (depinde de partea in care ne întoarcem), dar sistemul rămâne în echilibru. Dacă, insă, sistemul vestibular dintr-o ureche este distrus, activitatea celeilalte urechii dă falsa senzaţie de rotaţie [vertij] către partea neafectata.

Dacă este distrusă funcţia vestibulară a ambelor urechi, postura şi mersul sunt afectate grav, producând vertij şi dezorientare. Dacă mediul nostru se modifică, aşa cum se întâmplă când zburăm sau călătorim pe mare, sistemul vestibular poate reacţiona, ducând la râul de avion sau de vapor. Acelaşi efect apare când consumăm prea mult alcool. Recent, oamenii de ştiinţă au studiat efectul imponderabilităţii asupra sistemului vestibular. Unii astronauţi au simptome minora da afectare vestibulară la întoarcerea pe Pământ.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Cum controleaza urechea echilibrul

2 comentarii

  1. Ela

    Multumesc pentru aceste informatii.

    Sunt in situatia, dupa o operatie de neurinom de acustic, de a mi se fi intepartat totul din urechea interna. De curand am calatorit cu avionul, si mi-a fost foarte rau. Acum am primit explicatia!

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns