Ecografia transabdominala si transvaginala sunt folosite pentru evaluarea afectiunilor ginecologice.Deseori este necesara o combinatie a ambelor tehnici pentru evaluarea completa a starii pacientei.
Ecografia face parte din evaluarea integrala a bolilor ginecologice.Ecografia transabdominala si transvaginala sunt tehnici complementare, ce se folosesc pe scara larga si in evaluarea afectiunilor pelvisului la femeie.
Ecografia transabdominala
Ecografia standard, transabdominala, foloseste traductorul cu fregventele cele mai ridicate.Ecografia se face cu pacienta cu vezica urinara plina, destinsa, ce asigura o cale de transmitere a undelor de ultrasunet de la piele catre organele pelvisului si serveste ca standard de referinta pentru evaluarea structurilor chistice.
Vezica urinara destinsa deplaseaza intestinul in afara pelvisului si distanteaza organele pelviene cu 5-10 cm de peretele abdominal anterior.Se considera ca umplerea vezicii urinare este ideala atunci cand ea acopera in intregime fundul uterului.Distensia suplimentara poate distorsiona raporturile anatomice.
Ecografia Transvaginala
Pentru efectuarea ecografiei transvaginale vezica urinara trebuie sa fie goala, pentru a aduce organele pelviene in centrul zonei optime de acces pentru ecograf.
Sonda transvaginala este pregatita prin aplicarea unui gel special si apoi este acoperita cu un manson protector de cauciuc de obicei un prezervativ.Trebuie eliminate bulele de aer si apoi se aplica un lubrifiant extern.Sonda este introdusa in vagin,pacienta fiind cu genunchii fectati si soldurile putin ridicate.
Ecografia transvaginala permite obtinerea unei rezolutii mai bune decat cea transabdominala, datorita apropierii sondei de uter si anexele acestuia.Totusi dezavantajul consta in faptul ca,fiind folosite frecvente mari, aria de vizualizare este mai limitata.