Simptomatologia şi complicaţiile gripei0 Comments

Publicat in:
Etichete: boala severa, gripa, gripa la copii, Simptomatologia şi complicaţiile gripei

La adulţii sănătoşi şi la copii, gripa este mai degrabă o stare neplăcută decât o boală severă.
SIMPTOMATOLOGIA OBIŞNUITĂ
Debutul gripei este deseori brusc, iar simptomele includ:
■    Dureri de cap;
■    Febră mare şi frisoane;
■    Slăbiciune;
■    Dureri musculare;
■    Tuse;
■    Inflamaţia gâtului;
■    Pierderea poftei de mâncare. De obicei, boala durează aproximativ o săptămână, dar senzaţia de oboseală permanentă persistă uneori timp de mai multe săptămâni.

La copiii mici, gripa poate determina apariţia crupului (inflma-ţie acută a tractului respirator) şi convulsii febrile (crize convulsive asociate cu febră), dar vindecarea este rapidă.
APARIŢIA COMPLICAŢIILOR
In cazul gripei, persoanele cu riscul cel mai mare de apariţie a complicaţiilor sunt cele în vârstă şi cele care au boli toracice sau cardiace asociate, cum arfi bronhopneumo-patie cronică obstructivă (BPOC), emfizem sau boli legate de fumat, astm şi insuficienţă cardiacă.

Gripa poate evolua către pneumonie (infecţie pulmonară), care poate fi cauzată chiar de virusul gripal sau de o infecţie bacteri-ană secundară, sau de asociaţia dintre cele ele. Apariţia acestei complicaţii e indicată de dispnee, whe-;zing, tuse cu expec-toraţie, cianoză (pielea capătă o tentă albăstruie, în special la nivelul buzelor) şi durerea toracică.

PROGNOSTIC
Majoritatea pacienţilor ce suferă de gripă încep să se simtă mai bine după câteva zile. La pacienţii cu pneumonie şi BPOC însă, boala poate evolua către insuficienţă respiratorie. In acest caz, respiraţia este menţinută prin ventilaţie artificială.

Tratamentul şi Profilaxia Gripei

Vaccinarea antigripală este recomandată persoanelor în vârstă şi celor cu sistemul imunitar slăbit. Până la 80 ia sută dintre persoanele vaccinate dobândesc imunitate.
Vaccinarea antigripală
Cea mai importantă strategie prin care se poate scădea ameninţarea gripei este administrarea vaccinului gripal inactivat. Acesta este fabricat din virusuri de tip A şi B, ce au circulat în sezonul anterior, care sunt ucise şi purificaţi înainte de a fi administraţi sub formă de vaccin.
Vaccinarea antigripală poate asigura o protecţie de 50 până la 80 la sută, cu excepţia situaţiei în care izbucneşte o pandemie. Efectele secundare ale vaccinării sunt minime de obicei, deşi multe persoane
Durerile uşoare ce apar în cadrul gripei pot fi rezolvate prin medicaţie specifică. Aceste preparate se cumpără de obicei de la farmacie, fără reţetă.
pot face o formă uşoară de boală, ce durează de obicei o zi sau două.
Vaccinarea anuală
In mod obişnuit, vaccinarea se recomandă a fi făcută o dată pe an, persoanelor sănătoase, în vârstă de peste 75 de ani, oricărei persoane cu afecţiuni cronice cardiace sau respiratorii, acelor persoane ce sunt insti-tuţionalizate în unităţi de îngrijire pentru cronici, oricărui pacient diabetic, sau care suferă de o boală renală sau cu probleme ale sistemului imunitar şi personalelor ce le îngrijesc.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Simptomatologia şi complicaţiile gripei

Lasă un răspuns