Gripa3 comentarii

Publicat in:


Gripa sau influenza este o afecţiune frecvent întâlnită, ce afectează majoritatea persoanelor la un moment dat în decursul vieţii.

Frecvent, simptomatologia include febră, inflamaţia gâtului şi dureri musculare.
Influenza, cunoscută în mod obişnuit sub denumirea de gripă, este o infecţie respiratorie acută, cauzată de infecţia cu virusuri de tip influenza. Aceste virusuri afectează căile respiratorii superioare şi inferioare, determinând tuse şi iritaţie în gât, precum şi simptome generale, cum ar fi febră, dureri musculare, cefalee şi stare de slăbiciune generală.
VIRUSUL INFLUENZA
Virusurile de tip influenza sunt microorganisme, de câteva milioane de ori mai mici decât celulele ce alcătuiesc organele şi ţesuturile noastre; aceste microorganisme sunt incapabile să se înmulţească singure, ele trebuie să folosească celulele organismului uman pentru a se reproduce. Virusurile sunt alcătuite din câteva lanţuri de ARAN (acid ribonucleic) acoperite de un înveliş lipidic de formă de minge plină de cocoloaşe, cu proiecţii proteice speciale.

TRANSMITEREA

Virusul se răspândeşte prin mici picături de salivă, eliminate prin tuse sau prin strănut. După ce au fost inhalate, virusurile se opresc la nivelul mucoasei nazale, farin-giene şi la nivelul plămânilor. Una dintre proteinele de suprafaţă, hemaglutinina (H), se leagă de receptorii celulari, în felul acesta virusul lipindu-se de celulă şi făcându-şi loc să intre în celulă.

Odată pătruns în celulă, virusul eliberează ARN-ul şi alte proteine şi foloseşte mecanismul celular pentru a realiza milioane de copii identice ale virusului. în cele din urmă, lanţurile proteice de neuramini-dază (N) permit ieşirea virusurile din celulă, ei răspândindu-se în căile respiratorii, de unde sunt împrăştiaţi în atmosferă prin tuse şi strănut.

Există trei grupe de virusuri gripale, clasificate în funcţie de timpul de ARN şi proteine din structura lor. Tipul a determină cazurile cele mai grave de gripă. Tipul B este mai puţin periculos, dar poate determina epidemii de gripă în colectivităţi, cum ar fi în şcoli sau cazărmile militare, în timp ce tipul C este nemanifest clinic, deci fără simptomatologie.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Gripa

3 comentarii

  1. marynush

    o mare prostie faza cu virusii,prin raceala organismul se curata de toxine de aceea trebuie lasat sa-si faca treaba dar suntem prostiti sa luam medicamente si astfel toxinele nu mai sunt elimenate

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns