Cum afecteaza alcoolul organismulUn comentariu

Publicat in:
Etichete: alcoolu, efecte daunatoare alcool, organismul, tractul digestiv

Alcoolul este apreciat în societatea modernă datorită efectelor plăcute pe care poate să le aibă asupra organismului. Totuşi, dacă este consumat în exces, alcoolul este o substanţă toxică şi poate dăuna sănătăţii.

Alcoolul cunoscut şi sub numele de alcool etilic sau etanol .Alcoolul este menţionat în documentele istorice ale civilizaţiilor antice, în cadrul unor ritualuri religioase şi sociale.

FERMENTAŢIA
Alcoolul este o substanţă organică, produsă printr-un proces natural, cunoscut sub numele de fermentaţie.
Zaharurile prezente în fructe trec printr-o reacţie enzimatică, prin care se formează alcool -procesul este exploatat artificial în fabricile de alcool din întreaga lume.

CONCENTRAŢIA ALCOOLULUI
Concentraţia alcoolului variază de la băutură la băutură, pornind de la aproximativ patru la sută în majoritatea mărcilor de bere şi 12 la sută în cazul vinurilor si urcând
către 0 la sută în băuturile spirtoase precum votca şi whisky-ul.
In prezent, consumul de alcool joacă un rol important în societate şi este prezent şi în multe din practicile religioase.

EFECTE DĂUNĂTOARE
Totuşi, riscurile consumului în exces al acestei substanţe toxice au fost enunţate încă din Antichitate, existând legi stricte care reglementează consumul de alcool.
Deşi, dacă este consumat cu moderaţie, alcoolul are efecte neglijabile asupra organismului, el rămâne o substanţă care dă dependenţă şi consumul excesiv, în special pe perioade lungi de timp, poate avea un impact grav asupra sănătăţii.

Trecerea alcoolului prin organism
Creierul – odată ce alcoolul ajunge la creier, el îşi manifestă efectul toxic. Alcoolul acţionează în multă porţiuni ale sistemului nervos, inclusiv la nivelul formaţiunii reticulate (responsabilă de starea de conştienţă), la nivelul măduvei spinării şi la nivelulcorte-xului cerebral.

Ficatul – alcoolul absorbit trece repede către ficat, unde este meta-bolizat în apă, bioxid de carbon şi energie, într-un ritm de 16 grame de alcool (două unităţi; de exemplu două pahare mici de vin] pe oră. Această rată de metabolizare diferă de la persoană la persoană,în funcţie de constituţia individuală.

ALTE MODALITĂTI DE ELIMINARE”

O mică parte din alcool merge către plămâni şi este eliminată prin aerul expirat (aceasta este principiul după care funcţionează aparatele de măsurare a alcoolemiei de tip ..fiolă”). 0 parte din alcool este eliminată prin urină şi o cantitate şi mai mică este eliminată prin transpiraţie.
Calea pe care o străbate alcoolul odată intrat în organism este cea a tractului digestiv şi a diferitelor organe, precum:

Cavitatea bucală – alcoolul poate fi diluat de salivă, înainte de a fi înghiţit.

Stomacul – alcoolul trece prin esofag, către stomac, unde este diluat în continuare, de sucurile gastrice. 0 parte din alcool este absorbit în fluxul sanguin la acest nivel, dar majoritatea trece în intestinul subţire. Rata de absorbţie depinde de concentraţia alcoolului şi de prezenţa alimentelorîn stomac. Intestinul subţire – acesta este irigat de o reţea de vase de sânge de calibru mic şi este locul în care se absoarbe majoritatea cantităţii alcoolului ingerat, în sânge. Fluxul sanguin – odată ajuns în sânge, alcoolul este pus în circulaţie şi purtat în tot organismul, către celulele ce formează diferite ţesuturi.

Alcoolul este absorbit în fluxul sanguin pe măsură ce trece prin tractul digestiv. Odată ajuns la ficat, alcoolul este metabotizat, cu eliberare de energie.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Cum afecteaza alcoolul organismul

Un comentariu

  1. tatiana

    Cam slabut articolul…ar trebui mult mai mult mediatizate efectele nafaste ale acestui drog mai ales ca la noi  se consuma inainte de masa, ca sa fie raul si mai mare.

Lasă un răspuns