Bioritmul0 Comments

Publicat in:
Etichete: bioritmurile, ciclul lunar, ciclul menstrual la femeie, hormonii sexuali

Multe dintre procesele fiziologice ce au loc în organism sunt planificate să apară la anumite intervale specifice de timp. Debutul pubertăţii, de exemplu, este un eveniment fiziologic declanşat de un mecanism planificat să aibă loc la începutul adolescenţei.

Multe dintre procesele fiziologice ale organismului sunt controlate de hormoni ce fluctuează în cicluri cunoscute ca fiind bioritmuri.

CICLUL LUNAR

Un exemplu de bioritm este ciclul menstrual la femeie. Mucoasa uterină se dezvoltă, degenerează şi se elimină în perioade de timp ciclice, ce durează aproximativ 28 de zile fiecare.

Acest ciclu sugerează că hormonii responsabili de menstruaţie sunt controlaţi de un „ceas” interior.

Diferitele tipuri de bioritmuri apar pe intervale diferite de timp. De exemplu:

■    Pulsaţii – hormonii pot fi secretaţi în jeturi, la intervale de câteva minute, de exemplu insulina, sau la fiecare oră
■    Ritmurile circadiene – reglate de-a lungul a 24 de ore, de exemplu hormonii ce controlează starea de somn-veghe
■    Cicluri lunare – de exemplu, fluctuaţiile hormonilor ce controlează ciclul menstrual
■    Sezoniere – nivelurile hormonilor tiroidieni scad iarna, în timp ce cele ale melatoninei cresc.

Bioritmul – Ritmurile circadiene

CICLUL SOMN-VEGHE

Un exemplu evident al unui ritm circadian este ciclul somn-veghe. In general, adulţii tind să se trezească în jurul orei 7 a.m. şi să devină somnoroşi în jurul orei 10 p.m.

La fel şi temperatura corpului variază în interval de 24 de ore; ea este cel mai scăzută în mijlocul nopţii şi tinde să crească, atingând un vârf în timpul după-amiezii. Nivelurile multor hormoni corespund cu modelul circadian.

HORMONII

Producţia de hormon numit cortizol, de către glandele suprarenale, este un astfel de exemplu. Dacă nivelurile de cortizol sunt monitorizate de-a lungul a 24 de ore, se observă un anumit model de secreţie a hormonilor. Producţia de hormon de stimulare tiroidiană ITSH) din glanda hipo-fiză urmează şi ea un ritm circadian. Hormonii tiroidieni acţionează direct asupra aproape tuturor celulelor din organism, controlând rata metabolismuluiacestora. Nivelurile acestui hormon ating un vârf în jurul orei 11 p.m. şi sunt cel mai mici în jurul orei 11 a.m.

Producţia altor hormoni, cum ar fi endorfinele şi hormonii sexuali, variază şi ea în ritm circadian.

Ciclul zi-noapte

Studiile au arătat că atunci când subiecţii sunt plasaţi într-o cameră izolată (fără vreo indicaţie asupra timpului), ei continuă să urmeze un ciclu regulat somn-veghe, care este mai apropiat de 25 de ore. De aceea, cu timpul, subiecţii îşi pierd sincronizarea cu ziua şi noaptea.

Sincronizarea

Dacă subiecţii sunt expuşi iarăşi la lumina ciclurilor naturale zi-noapte, corpul îşi recapătă foarte repede ritmul circadian.
Acest lucru demonstrează că periodicitatea naturală a organismului, dată de ceasul interior al acestuia nu este produsă de ciclul zi-noapte, ci este pur şi simplu sincronizată cu acesta.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Bioritmul

Lasă un răspuns