Glanda Prostata – Glandele corpului Uman2 comentarii

Publicat in:


>Glanda prostată reprezintă o parte esenţială a sistemului reproducător masculin, ce asigură formarea unui lichid bogat în enzime şi produce până la o treime din volumul lichidului seminal.
Prostata are o lungime de aproxima­tiv 3 cm şi este situată chiar sub vezica urinară, înconjurând prima porţiune a uretrei. Baza ei este situată în apro­pierea bazei vezicii urinare, lipită de aceasta şi suprafaţa ei anterioară rotun­jită este poziţionată chiarîn spatele osu­lui pubian.
CAPSULA
Prostata este acoperită de o capsulă rezistentă, formată din ţesut conjunc­tiv dens. în exteriorul acestei capsule se găseşte un alt strat de ţesut conjunctiv fibros, care este cunoscut sub numele de teaca prostatică.
STRUCTURĂ INTERNĂ
Uretra, canalul de evacuare a vezicii uri­nare, străbate vertical prostata, prin centrul acesteia, porţiunea aceasta de uretră fiind cunoscută sub numele de uretră prostatică. Canalele ejaculatoare se deschid în uretra prostatică la nivelul unei marginii proeminente, numită colii-cuius seminal.
Se consideră că prostata este formată din lobi, deşi separarea lobilor nu este atât de evidentă ca în cazul altor organe:
■ Lobul anterior – situat în faţa uretrei, conţine în majoritate ţesut musculofi-bros;
■ Lobul posterior – situat în spatele uretrei şi sub canalele ejaculatoare;
■ Lobii laterali – există doi lobi, situaţi de fiecare parte a uretrei, ce formează partea principală a glandei;
■ Lobul medidan – situat între uretră şi canalele ejaculatoare.

Veziculele seminale

Veziculele seminale sunt glande accesorii, pereche, ce fac parte din tractul reproducător masculin şi produc un lichid alcalin, de consis­tenţă crescută, bogat în zaharuri, ce formează partea principală a lichi­dului seminal.
FORMA ŞI STRUCTURĂ
Fiecare veziculă seminală este reprezentată de o structură alun­gită, care are forma şi dimensiunea aproximativă a unui deget mic de la mână şi care este situată în spa­tele vezicii urinare şi în faţa rectului, cele două formând un V.
VOLUMUL PROSTATEI
Glanda prostată este de forma unui sac, cu un volum de aproximativ 10-15 mi li Litri. El are la interior glande spi­ralate secretorii, sub formă de tubi ce au pereţi musculari.
Secreţiile sunt eliminate din glandă în canalele veziculelor semi­nale, care se unesc cu vasele defe­rente, chiar în interiorul prostatei, pentru a forma canalul ejaculator.Veziculele seminale sunt situate în spatele vezicii urinare. Secreţiile lor trec în vasele deferente, care se varsă In uretra prostatică.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Glanda Prostata – Glandele corpului Uman

2 comentarii

  1. pop

    buna ziua! la examenul ecografic ce reprezinta cele trei dimensiuni? intre acestea care este mai importanta functie de a cresterea in volum a prostatei?

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns