Vaccinurile Noi0 Comments

Publicat in:


>Noi arme împotriva viruşilor

Dacă epidemiile au dovedit că rămân o problemă de actuali­tate (gripa aviară, chikungunya, gripa porcină, etc.), cercetările legate de vaccinuri avansează cu paşi mari. Recent, au apărut pe piaţă noutăţi notabile, şi multe altele sunt pe punctul de a fi finalizate.

Ultimele noutăţi

► împotriva cancerului uterin
Aflat la originea a 70 % dintre tipuri­le de cancer de col uterin, viruşii de tip papiloma umani (HPV) sunt agenţi infecţioşi, transmişi pe cale sexuală. Acest vaccin împotriva HPV se adre­sează, pentru moment, mai ales tine­relor cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, care nu au avut încă raporturi sexuale, deoarece, pentru a fi eficient, persoana nu trebuie să fi fost deja con­taminată cu viruşii HPV.

► împotriva gasteroenteritei
în România, rotaviruşii sunt respon­sabili pentru 50 % din episoadele de diaree acută la copii, în fiecare an. Cei mai afectaţi sunt copiii care nu au împlinit încă 5 ani, mai ales sugarii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 luni, care nu pot lupta eficient împotriva deshi­dratării determinate de boală (vărsă­turi, diaree), şi care sunt expuşi com­plicaţiilor foarte grave, chiar fatale. Vândut în versiune „fiolă buvabilă”, vaccinul împotriva rotavirusului poate fi administrat începând cu vârsta de şase săptămâni.

► împotriva pneumococului
Cauză importantă a otitelor medii, a pneumoniilor şi a meningitelor, infecţiile cauzate de pneumococi sunt deosebit de periculoase în cazul copii­lor care nu au împlinit vârsta de un an. înscris recent în calendarul de vaccinuri, acest vaccin protejează împotriva celor mai virulente şapte trunchiuri ale bacteriei. 0 versiune nouă va include curând încă două.
în pregătire

►împotriva virusului chikungunya
Transmisă de ţânţari, boala cauzată de acest virus este în plină expansiune, în special în La Reunion. Foarte aşteptat, vaccinul este, în prezent, testat la scară umană şi, dacă totul decurge bine, va fi finalizat în trei sau patru ani.

► împotriva virusului dengue
Boala cauzată de acest virus este, de ase­menea, transmisă de ţânţari şi afectează mai mult de jumătate din populaţia mon­dială în 100 de ţări şi regiuni tropicale şi subtropicale. Vaccinul este în curs de eva­luare, în vederea punerii pe piaţă.

► împotriva mononucleozei

Aproximativ 90 % dintre adulţii europeni au fost deja infectaţi cu virusul EBV (Epstein-Barr), fără a o şti (prin intermediul salivei), şi astfel au dezvoltat anticorpi. Dar, pentru ceilalţi 10 %, contactarea viru­sului la adolescenţă cauzează, în jumăta­te din cazuri, mononucleoza („boala săru­tului”), în cazul persoanelor care sunt deja slăbite (transplanturi, bolnavi de sida, etc.), acest virus poate duce la diferite tipuri de cancer (limfoame).

►împotriva ulcerului
O persoană din zece este afectată de această boală. Fiind la originea ei, Helico­bacter pylori, bacteria responsabilă pentru ulcer, modifică secreţiile acide ale stomacului şi împiedică repararea mucoasei. Dar având în vedere că exis­tă o mare varietate de trunchiuri Helico­bacter pylori, elaborarea vaccinului se va face cu dificultate.

► Vaccinurile terapeutice
Acestea sunt destinate stimulării organismului, ca un complement al tratamentului clasic al bolii, în special împotri­va cancerului colorectal si al melanomului.

► Alte vaccinuri
De asemenea, sunt în curs de cercetare, vacci­nuri împotriva bolilor zona, paludism, hepati­tă C, herpes genital sau chiar sida.

Aproape finalizate
Ca şi gripa clasică, virusul gripei avia-re prezintă mutaţii şi în fiecare an este necesară crearea unei noi formule vaccinale, care să includă noile trun­chiuri apărute. Dar există toate premi­sele pentru dezvoltarea, pe viitor, a vaccinului împotriva „H5N1″. Un alt vaccin „pre-pandemic” este, de ase­menea, în curs. El ar permite produce­rea unor anticorpi chiar şi împotriva unui trunchi al virusului care nu este inclus în vaccinul de bază.

Varicela

Vârsta vaccinării

Toţi copiii americani sunt vaccinaţi sistematic împotriva varicelei, când au între 12 şi 18 luni, iar acest lucru se întâmplă încă din anul 1995. Totuşi, în Europa, vaccinarea genera­lizată nu este întotdeauna la ordi­nea zilei. Motivul: teama de modi­ficare a vârstei bolii. De fapt, majo­ritatea copiilor se îmbolnăvesc de varicelă şi astfel sunt imunizaţi pen­tru toată viaţa.

La această vârstă, ris­curile legate de eventualele compli­caţii sunt foarte mici. în schimb, în Statele Unite, cazurile de varicelă apărute la adolescenţă sau la vârsta adultă s-au multiplicat (vaccinul nu şi-a făcut efectul), adesea urmate de complicaţii (pulmonare, de exem­plu). De aici a apărut necesitatea luă­rii în considerare a unor rapeluri regulate.

In România, vaccinul împo­triva varicelei există, dar administra­rea lui vizează adolescenţii de 13 sau 14 ani care nu au contactat anterior înainte boala, precum şi femeile în aceeaşi situaţie, şi care doresc să aibă copii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Vaccinurile Noi

Lasă un răspuns