Colesterolul – Prevenirea exceselor lipidice0 Comments

Publicat in:


Colesterolul este o lipidă pre­zentă în toate celulele organis­mului, fie singură, fie asociată cu alţi acizi graşi: colesterolul esterificat. Dacă acesta este indispensabil vieţii, excesul său în sânge este, totuşi, periculos pentru artere, pe care le poate înfunda. Pentru evitarea aces­tui pericol, prevenirea şi depis­tarea sunt mai eficiente decât un tratament tardiv.

Originea colesterolului
Provenienţă

Mai puţin de un sfert din colesterol (aproximativ 300 mg/zi) este furni­zat direct de alimentaţie: carne de mamifere, gălbenuş de ou, produse lactate, organe, peşte. Restul este sintetizat de către ficat, din acizii graşi alimentari. Astfel că este posibil să avem un colesterol prea mare ca urmare a unei alimentaţii prea boga­te în grăsimi saturate, sau ca urma­re a unei sinteze excesive, care este cauzată de un defect genetic din familie.

Repartizare

Ţesuturile conţin, în medie, 93 g de colesterol, iar sângele 7 până la 10 g, adică aproximativ 2 g/l. în sânge se disting:

► colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), formă de trans­port dinspre ficat înspre ţesuturi: acesta este colesterolul „rău”.
► colesterolul HDL (lipoproteine cu densitate ridicată), formă de trans­port dinspre ţesuturi înspre ficat, unde este transformat în săruri bilia­re: acesta este colesterolul „bun”.

Rolul colesterolului

Colesterolul este punctul de plecare al sintezei:

• vitaminei D, sub acţiunea razelor ultraviolete ale soarelui.
• acizilor biliari, importanţi pentru digestie.
• hormonilor steroizi: estrogeni, pro-gesteron, testosteron, cortizol, aldos-teron.

El este, de asemenea, unul dintre elementele constituente majore ale membranei celulelor şi a mielinei, care înveleşte fibrele nervoase. în schimb, excesul de colesterol sanguin se depune în peretele arterelor, pe care le vor obtura şi le vor fragiliza.

Controlul Colesterolului

Verificarea colesterolului sanguin, o practică curentă, nu necesită decât o singură mostră de sânge, prelevată dimineaţa, pe stomacul gol. Este posi­bilă numai verificarea colesterolului total (CT), dar medicii cer, din ce în ce mai des, verificări specifice ale coles­terolului LDL şi HDL, asociate cu cele ale trigliceridelor, în vederea evaluă­rii riscului cardiovascular real.

Periodicitate
Orice adult trebuie să beneficieze de cel puţin o verificare a colesterolului, în momentul unui control al sănătăţii sistematic sau în momentul verifică­rii anumitor situaţii.

► Urmărirea medicală a contracepţiei hormonale (pilulă sau implant).
control în cazul excesului de greu­tate.
diabet, hipertensiune sau chiar flebi-tă.
tabagism.

Aceasta verificare va fi repetată la inter­vale regulate de timp, începând cu vâr­sta de 40 sau 50 de ani (în fiecare an, în cazul în care nu a fost detectată nici o anomalie). Pentru copii sau adoles­cenţi, verificarea colesterolului est indi­cată doar în cazul unei forme genetice de colesteromie ridicată.

Prevenirea colesterolului

Diminuarea LDL
In acest sens, se impun reguli die­tetice şi de igienă de viaţă:

– alegerea grăsimilor „bune”, adică a uleiului de măsline şi a uleiurilor vegetale de asezonare (care nu se vor prăji).

– reducerea consumului de unt, de produse lactate grase, de grăsimi saturate (margarina, pâine prăjită), precum şi a con­sumului de produse care le conţin (produse de patiserie, îngheţată, mâncare gătită, prăjeli).

– favorizarea consumului de produse pregătite prin coace­re sau fierbere, fără grăsime, ^limitarea consumului de carne gra­să de mamifere, al organelor, al mezelurilor şi al ouălor.

– favorizarea consumului de peşte, de carne de pasăre (cu excepţia cărnii de gâscă), de carne slabă şi de produse vegetale.

– limitarea consumului de băuturi alcoolice la două pahare de vin pe zi. Mai mult, în cazul în care LDL este ridi­cat, este prudent ca persoana să se lase de fumat şi să scape de un eventual exces de greutate.

Mărirea colesterolului HDL
Nu există decât o singură modalitate cu­noscută de mărire a colesterolului „bun”: mişcarea, o activitate fizică moderată, dar regulată. Se consideră că 20 de minute de mers rapid pe zi aduc un beneficiu con­siderabil.

Tratarea exceselor persistente de colesterol
Medicamentele moderne sunt eficien­te în vederea scăderii sintezei hepatice de colesterol sau în vederea blocării lui în intestin.
Tratamentul medicamentos se impune în cazul unui exces impor­tant sau în cazul în care măsurile diete­tice şi de igienă de viaţă nu au reuşit să corecteze un exces minor. Un bun trata­ment duce la scăderea cu între 25 şi 35 % a riscului de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic.

Rezultate

Nivelul colesterolului total este:

– ideal între 1,5 şi 2 g/l
– puţin ridicat între 2 şi 2,5 g/l
– prea ridicat peste 2,5 g/l

Dar riscul cardio-vascular este eva­luat în baza colesterolului LDL, iar proporţia sa în raport cu colestero­lul HDL, protector, de fapt, nivelul ideal variază de la 1 g/l la 1,6 g/l, în funcţie de numărul factorilor de risc asociaţi: tabagism, diabet, hiperten­siune, vârstă, HDL prea scăzut, ante­cedente familiale legate de boli coronariene.

Femeia si colesterolul
Colesterolul creşte, în mod natural, în timpul sarcinii, pentru a permite crearea unui sistem nervos de cali­tate pentru făt. El creşte, de aseme­nea, după intrarea în menopauză. Contracepţia hormonală este con­traindicată, în cazul excesului de colesterol, deoarece riscul de flebi-tă, de embolie sau de accident vas­cular cerebral este crescut. Această problemă este identică în cazul tra­tamentului hormonal de substituţie la menopauză.

Fumaţi? Lăsaţi-vă!

Fumatul în orice formă, chiar şi tra­buc, are ca efect creşterea triglice-ridelor, scade HDL colesterolul -„colesterolul bun” şi creşte LDL colesterolul – „colesterolul rău”. Fumatul creşte tendinţa sângelui de a se coagula şi de a se forma trombi (cheaguri) pe plăcile de ate-rom din vase, iar rezultatul este înfundarea completă a vasului san­guin şi infarct acut de miocard sau accident vascular cerebral.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Colesterolul – Prevenirea exceselor lipidice

Lasă un răspuns