Preparate excelente contra SCIATICII
Căratul unor greutăţi mari, poziţiile vicioase ale corpului, obezitatea, îmbătranirea sunt numai cateva dintre cauzele ce duc la apariţia sciaticii sau herniei de disc. Boala nu este greu de identificat, iar remedierea ei este posibilă, important este însă ca totul să fie făcut la timp, adică înainte de a se face simţite efectele dure ale ignorării problemei.
Folosiţi cu încredere tinctura de lemn dulce
Lemnul dulce creşte în special în albiile secate ale nurilor şi în luncile neîmpădurite.
Sufăr de sciatică de mai mulţi ani de zile şi, deşi medicul mi-a spus că ar fi bine să mă protejez, să nu ridic greutăţi mai mari de un kilogram, nu pot să-i respect recomandările, căci sunt nevoită să ridic colete, să car geanta cu scrisori şi cu ziare etc.
Din această cauză, cand şi cand mă confrunt cu dureri severe de spate, care nu îmi trec decat dacă iau cu pumnul antiinflamatoare. Acestea mi-au afectat în timp stomacul, aşa că a trebuit să renunţ la ele.
Din fericire, am găsit un înlocuitor foarte bun, cu efecte secundare nesemnificative: tinctura de lemn-dulce.
Aceasta se obţine din 100 g rădăcină măcinată cu rasniţa electrică de cafea sau zdrobită cu piua, la care se adaugă o jumătate de litru de alcool alimentar. Se lasă la macerat într-o sticlă închisă vreme de 10 zile, apoi se filtrează, iar din preparatul obţinut se ia cate o linguriţă de 4-6 ori pe zi, în funcţie de cat de severă este durerea.
Tratamentul durează 14-20 de zile şi se poate relua doar după o pauză de 10 zile.
Geta VOiCU. Mures
Bai cu frunze şi coji de nuc
In zona de unde provenim eu şi părinţii mei, adică dintr-o comună din judeţul Prahova, medicina naturistă, bazată în special pe folosirea plantelor de leac, este la mare preţ. Aproape că nu există casă unde să nu se usuce vegetale de tot felul, de la muşeţel la tătăneasă, pentru a face din ele ceaiuri şi alte preparate utile în tratarea suferinţelor care ne macină sănătatea.
Cel mai spectaculos tratament de care am auzit şi pe care l-am şi folosit ca să scap de nişte dureri de coloană a fost băile cu decoct din frunze şi coji de nuci.
In 10 litri de apă clocotită se pun frunze şi coji verzi de nuci cît cuprinde. Se lasă vasul pe foc 30 de minute, apoi se strecoară şi se adaugă decoctul fierbinte în apa din cadă. Se fac săptămînal două-trei astfel de băi, pînă ce durerile cedează definitiv.
Sorin MILITARU. Ploieşti
Ardei iute pentru calmarea durerilor
Acum doi ani, eram în concediu la mama, la ţară, unde hotărîsem să-mi petrec cîteva zile. Am făcut o mişcare bruscă şi drept urmare m-a apucat o nouă criză se sciatică. Am început să mă văicăresc, că n-am noroc pe lume, că nici în concediu nu pot să fiu şi eu sănătos, să mă bucur de viaţă. Biata maică-mea nu ştia ce să-mi mai facă ca să mă ajute: mi-a făcut masaj, prişniţe de tot felul, băi calde, dar degeaba. Ond nu mai aveam vreo speranţă că-i voi mai putea da de cap durerii, mi-a adus într-o sticlă un lichid roşiatic, cu care îşi dădea dînsa pe la încheieturi ca să scape de reumatism, şi m-a sfătuit să-l încerc şi eu. Mi-am dat chiar înainte să mă culc şi am simţit cum mă arde pielea acolo unde am atins. A doua zi dimineaţa eram mult mai sprinten, durerea se mai domolise. Am continuat tratamentul încă vreo cîteva zile şi aşa mi-am recăpătat mobilitatea.
După acest episod, vă daţi seama că i-am cerut mamei reţeta şi am folosit cu prima ocazie maceratul de ardei iuţi, căci despre el este vorba, iar rezultatele au fost bune de fiecare dată.
lată cum îl puteţi obţine şi dvs.: într-o sticlă cu gura mai largă puneţi 18 ardei iuţi, roşii, mărunţiţi în prealabil. Peste ei turnaţi 100 ml ţuică curată, de fructe, de 40 de grade. Lăsaţi la macerat vreme de 10 zile, tgă o sursă de căldură, apoi strecuraţi şi trageţi-l în sticluţe mai mkd, de culoare închisă. Aplicaţi puţină soluţie pe un tampon de vată şi ungeţi zona dureroasă seara, înainte de culcare. Dacă apar iritaţii pe piele, ungeţi-vă înainte cu alifie de gălbenele.
Untul-pămîntului, cel mai bun analgezic
Rădăcina de untul-pămîntului se extrage toamna tîrziu, după ieşirea din vegetaţie.
Aş vrea să fac cunoscute două reţete pe bază de untul-pămîntului care alină orice durere de şale.indiferent că este provocată de sciatică sau de reumatism. Eu folosesc frecvent alifia, mai ales în lunile de iarnă, cînd, din cauza umezelii şi a frigului, mi se reactivează o sciatică veche de care sufăr din tinereţe.
Unguentul îl prepar în fiecare an în casă, după o reţetă pe care mi-a dat-o o bună prietenă de suferinţă. Se scot cîteva rădăcini, se spală bine la jet de apă rece, apoi se lasă puţin să se zvînte. Se toacă mărunt şi se centrifughează, ca să se obţină sucul. Acesta se combină în părţi egale cu lanolină şi astfel se obţine o alifie cu care se pot unge de mai multe ori pe zi locurile dureroase.
Preparatul încălzeşte rapid articulaţiile, stimulează circulaţia sangvină locală, iar după maximum două săptămîni de tratament durerile se diminuează şi creşte totodată elasticitatea articulaţiilor.
Laura BUZICĂ, Sighişoara
Cretusca – un preţios antiinflamator
Chiar dacă se spune despre aspirină că este „pîinea” reumaticului, eu am găsit un înlocuitor mult mai bun al acesteia, care acţionează ca excelent antiinflamator, dar nu cu brutalitatea pastilei de sinteză. Este vorba de planta cunoscută sub denumirea populară de creţuşcă, ce creşte spontan şi la noi în ţară. Ceaiul pe care eu îl folosesc zilnic îl prepar din 40 g flori de creţuşcă la un litru de apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 10 minute, după care se strecoară şi se beau trei ceşti pe zi, timp îndelungat.
Creţuşcă poate fi utilizată şi în caz de gastrită sau ulcer gastric.
incercati sa faceti miscare zilnic 60 min ! si nu va mai trebuie nici un fel de unguente !