RINICHIUL – Corpul Uman Organe Interne0 Comments

Publicat in:


>Un organ vital şi multifuncţional
Rinichii noştri sunt nişte maşini complexe, a căror misiune este de a filtra deşeurile organismului. însă aceste organe au şi alte funcţii, la fel de importante. Ei ajută la controlul presiunii arteriale, la regla­rea producerii de globule roşii şi menţin echilibrul apei din organism.

Funcţii
► Eliminarea deşeurilor
La fiecare contracţie cardiacă, sângele pătrunde în glomerule (reţea de capila­re în formă de ghem mic), situate în nefronii rinichiului. Apoi, apa în exces, produşii de metabolism şi reziduurile plas-matice din sânge sunt eliminate spre un tub minuscul, tubula, şi de aici în tubul colector, apoi în bazinet şi, în final, în ureter. Astfel se formează urina. Cele mai mari molecule, globulele albe şi roşii, pla­chetele şi proteinele rămân în nefroni, apoi intră din nou în sânge.

► Echilibrul hidric
O parte din lichidul recuperat din sânge este reabsorbit, în funcţie de nevoile organismului, în timpul traiectului său până la bazinet.
► Echilibrul electroliţilor
Echilibrul electrolitic este foarte impor­tant deoarece fiecare electrolit (anioni şi cationi, cum ar fi clorul sau potasiul) prezintă o sarcină electrică, unde dife­renţa dintre numărul acestor sarcini elec­trice creând curentul electric care per­mite schimburile dintre celule.
► Funcţiile de control
►Al producerii globulelor roşii în
măduva osoasă, datorită unui hormon,
eritropoietina (EPO).
►Al presiunii sanguine, datorită unei
enzime, renina, care permite formarea
angiotensinei.
►Al constricţiei vaselor sanguine,
mărind astfel presiunea arterială.
Al metabolizării vitaminei D, prin faptul că acţionează asupra precurso­rului său, 7-dehidrocolesterol, care va suporta două transformări înainte de a fi activ. Prima transformare are loc în ficat, iar a doua în rinichi.

Rinichii si hormonii

►Aldosteronul. Datorită acestuia, rinichiul absoarbe sodiul, ceea ce per­mite retenţia apei, şi excretă pota­siul. în cazul unor pierderi hidrice importante (căldură, diaree…), glan­da suprarenală, care este situată la polul superior al rinichiului, produ­ce mai mult aldosteron, pentru a compensa deshidratarea.
► Renina este o enzimă care ia parte la o serie de reacţii care determină creşterea presiunii arteriale, provo­când vasoconstricţia şi secreţia de adolsteron.
► Eritropoietina accelerează pro­ducerea de globule roşii.
►Alţi hormoni. Presiunea plasmati-că şi scăderea presiunii sanguine, în momentul fazei de repaus al inimii, sunt analizate de către creier. în funcţie de aceste date, hipotalamusul secretă un hormon – hormonul anti­diuretic – ADH, cu rol în gestionarea
►Coeficientul de eliminare a crea-tininei. Nivelul sanguin al acestui produs de metabolism, apărut ca urmare a activităţii musculare şi fil­trat complet în glomerul, este stabil şi depinde de masa musculară. Atunci când nivelul de creatinină creşte, înseamnă că rinichii nu filtrează sufi­cient. Măsurarea nivelului de creati­nină îmbină măsurarea cantităţii de creatinină din sânge cu cea observa­tă în urina colectată timp de 24 de ore. Pentru un adult de talie mijlo­cie, nivelul trebuie să fie mai mare de 90 ml/min.
►Albuminuria. Dacă rinichii funcţio­nează bine, urina nu conţine protei­ne. De asemenea, în cadrul testelor biochimice, depunerea reactivului pe o bandă special permite detectarea albuminei (o proteină) în urină.

Viaţa cu un singur rinichi
Este posibil ca o persoană să trăiască cu un singur rinichi şi chiar să îşi doneze unul din rinichi în timpul vieţii. Atunci când nici unul dintre rinichi nu funcţionează corect, se uti­lizează un aparat în vederea filtrării sângelui în locul nefronilor: dializa.

(imagini  rinchi corpul uman poze 3d fidele realitatii, poze si imagini cu rinichiul )

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

RINICHIUL – Corpul Uman Organe Interne

Lasă un răspuns