Herpesul simplex – Boli de Piele0 Comments

Publicat in:


Infecţia herpetică este cauzată de contactul cu virusul herpes sim­plex, care poate fi de două tipuri (vezi „Cauze” mai jos).

Simptomele de herpes apar de obicei în interval de 2 până la 10 zile de la prima expunere, sau chiar mai târziu. Simptomele pot persista mai multe săptămâni. Primul episod infecţios poate fi atât de blând, încât trece aproape neobservat, dar de multe ori, simptomele pot fi severe.

După contactul direct:

■ Virusul începe să se multiplice în interiorul celulelor pielii.

Pielea se înroşeşte, devine sen­sibilă şi apare senzaţia de arsură, mâncărimile şi furnicăturile.

La puţin timp după aceea, încep să apară mici vezicule (băşicuţe), care se sparg şi din care se elimină un lichid care conţine virusul.
Se pot asocia simptome asemă­nătoare gripei, iar ulceraţiile pot fi dureroase, în special dacă afec­tează uretra.

Cauze

Există două tipuri de virus her­pes simplex: tipul 1 (VHS1) şi tip 2 (VHS2). VHS1 tinde să se can­toneze în zona de deasupra taliei, iar VSH2, sub talie. Infecţia locali­zată în jurul gurii este cunoscută sub denumirea de herpes labial, iar cea de la nivel genital, este numită herpes genital.

REACTIVAREA HERPESULUI

Când s-a instalat boala acută, virusul se deplasează de-a lun­gul nervului senzitiv care asi­gură inervaţia unei anumite zone a pielii, pentru a ajunge la neuro­nii de la nivelul măduvei spinării.

Odată ajuns aici rămâne în stare latentă.

Sistemul imun previne apariţia recurenţelor, dar când este slă­bit, în condiţii de stres sau alte infecţii, pot izbucni recidivele. S-a constatat într-adevăr tendinţa ca virusul să se manifeste din nou în cursul episoadelor de infecţii res­piratorii virale.

HERPESUL – CUM SE TRANSMITE?

Herpesul se răspândeşte prin contactul direct al pielii: de exem­plu, pupatul unei persoane cu her­pes labial poate fi suficient pen­tru transmiterea infecţiei. Herpe­sul se răspândeşte mai uşor când este prezent herpesul labial, dar se poate răspândi şi în alte condi­ţii de eliminare a virusului -trans­mitere asimptomatică.

La microscop, cele două tipuri de virus herpes simplex sunt identice. Cu toate acestea, fiecare are caracteristici diferite.

Diagnostic

în cele mai multe cazuri, descrierea afecţiunii şi a aspectului leziunilor sunt suficiente pentru ca medicul să poată stabili diagnosticul de her­pes simplex. Cu toate acestea, tre­buie să se ştie că recurenţele pot fi uneori atipice.

ANALIZELE DE LABORATOR

Identificarea virusului (tipul 1 sau 2] poate fi făcută prin recoltarea unei probe de lichid apos de la nivelul uneia din vezicule şi examinarea sa la microscop, în scopul identifi­cării particulelor virale. Dacă ambii parteneri prezintă tipul 2 de virus, nu mai sunt necesare măsuri de protecţie în timpul actului sexual, deoarece amândoi sunt contami­naţi deja.

De asemenea, prin analizele de sânge se poate preciza dacă o per­soană este infectată cu VHS1 sau cu VHS2.

Incidenţă

Localizările principale ale infec­ţiei cu herpes simplex sunt la nivel genital şi perioral. Infecţia este foarte frecvent întâlnită şi, deşi de cele mai multe ori nu este gravă, poate fi foarte neplăcută, în special în forma genitală.
Herpesul genital se situează pe locul doi ca frecvenţă a bolilor cu transmitere sexuală, afectând aproximativ unul din şase adulţi.

Circa 80 la sută dintre adulţi prezintă în sânge, anticorpi care îi protejează împotriva VHS1 şi circa 25% posedă anticorpi împotriva VHS2.

Herpesul (sau zona) zoster este provocat de virusul varicelo-zosterian, care produce şi vărsa­tul de vânt. Acest virus face parte de asemenea din grupul virusuri­lor herpetice.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Herpesul simplex – Boli de Piele

Lasă un răspuns