Chisturile renale benigne0 Comments

Publicat in:


>Chisturile renale reprezintă spaţii pline cu lichid situate în parenchimul (ţesutul) renal. Nu toate aceste chisturi sunt congenitale; unele sunt ereditare, unele apar în cursul dezvoltării, iar altele sunt dobândite.

Chisturile renale sunt destul de des întâlnite şi variabile din punct de vedere al semnificaţiei clinice. Ca o categorie aparte, formaţiu­nile chistice renale sunt impor­tante din trei motive:
■ Sunt destul de frecvente şi pot genera dificultăţi de diagnostic pen­tru medicul internist, chirurg, radio­log sau chiar anatomo-patolog;
■ Unele forme, ca de exemplu boala polichistică renală reprezintă unul din motivele principale pen­tru care persoanele care suferă de această boală pot necesita până la urmă tratament prin dializă;
■ Ele pot fi confundate cu, sau se pot transforma în tumori maligne şi de aceea sunt dificil de diagnosticat.

CHISTURILE SIMPLE

Apar sub forma unor spaţii chistice multiple sau unice, care pot varia mult în diametru, de la 1 până la 10 cm. De obicei sunt transparente, delimitate de o membrană netedă de culoare gri-strălucitoare şi con­ţin un lichid clar.
Chisturile sunt situate de regulă în partea externă a rinichiului (în porţiunea corticală), dar uneori se pot găsi în porţiunea internă (medulară).
Chisturile sunt, de obicei, asimp-tomatice şi apar în mod obişnuit după vârsta de 50 de ani. Dacă au dimensiuni suficient de mari, chis­turile pot genera dureri inghinale sau o formaţiune voluminoasă la acest nivel, dar mai frecvent sunt depistate în mod accidental, cu ocazia explorărilor imagistice efec­tuate pentru alte afecţiuni renale.
Rareori, la nivelul unui chist poate surveni o hemoragie (sân-gerare), pacientul sesizând apari­ţia bruscă a unei dureri intense la nivelul flancului şi a zonei inghinale. Aceasta sângerare poate fi semnul apariţiei unei modificări maligne la nivelul membranei.

Acest examen CT evidenţiază un chist renal de formă rotundă, situat în partea stângă a abdomenului. Chisturile simple ca acesta prezintă mari variaţii de dimensiuni.

Boala polichistică congenitală

Copiii cu boală polichistică conge­nitală se nasc cu unul sau ambii rinichi mult măriţi şi nefuncţio­nali, care conţin numeroase chis­turi renale.
Dacă sunt afectaţi ambii rinichi, fătul nu poate produce urina în timpul vieţii intrauterine, ceea ce înseamnă ca va exista o cantitate mai mică de lichid amniotic protec­tor, în absenţa unui volum normal de lichid amniotic, fătul se defor­mează din cauza presiunii. Acest lucru se concretizează în aspec­tul tipic al feţei cu nasul turtit, urechile jos implantate şi şanţuri adânci sub ochi.

SCOATEREA RINICHULUI

La pacienţii cu rinichi polichistici se recomandă de obicei nefrecto-mia, adică scoaterea pe cale chi­rurgicală a unuia dintre rinichi. Operaţia se realizează în cazul în care chisturile ajung la dimensiuni mari, se infectează sau pacientul este hipertensiv.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Chisturile renale benigne

Lasă un răspuns