Malformaţii ale ureteruluiUn comentariu

Publicat in:


>Ureterul reprezintă conductul muscular care transportă urina de la rinichi la vezica urinară, în timpul dezvoltării timpurii a ureterului, pot surveni o serie de malformaţii, care vor genera tulburări de flux urinar.

Mugurele ureteral (sistemul uri­nar primitiv de drenaj) poate să nu fuzioneze cu metanefrosul (rini­chiul embrionar primitiv), împie­dicând astfel dezvoltarea ulteri­oară a rinichiului [aplazie renală), în alte cazuri are loc numai o dez­voltare rudimentară, care are ca rezultat un rudiment chistic (dis-plazie renală). Aplazia sau displa-zia renală se asociază de regulă şi cu alte malformaţii congenitale.

DIVIZAREA URETERULUI

Mugurele ureteral poate fi dublu, dând naştere mai multor canale scurte, terminate în fund de sac, care merg paralele cu ureterul. Rareori, un astfel de bont ureteral se poate infecta, devenind dureros.
Altă variantă constă în formarea precoce a două diviziuni ureterale care ajung să se unească cu meta­nefrosul pentru a da naştere unui rinichi (impropriu denumit) dublu – un rinichi cu două uretere. Cele două uretere pot ajunge la nive­lul vezicii urinare în mod sepa­rat, sau pot să fuzioneze în porţiu­nea inferioară. Un sistem duplicat poate genera dureri în momentul în care urina din jumătatea inferi­oară a rinichiului refluează în par­tea superioară a acestuia.

MALFORMAŢIILE SEPTULUI URORECTAL

Când absorbţia septului urorec­tal (aflat între organele genitale şi rect) este incompletă, la nive­lul orificiului ureteral din vezica urinară se poate forma un înve­liş gros, asemănător unui balon, adică un ureterocel. Ureterocelu-rile de mici dimensiuni sunt frec­vente şi rareori ridică probleme. Cele de dimensiuni mai mari pot conţine calculi, sau orificiul ure­teral poate fi îngustat, ducând la obstrucţii. Adeseori, refluxul, ure-terocelul şi sistemele duplex, coe­xistă simultan.


Epispadiasul reprezintă o malformaţie în cadrul căreia meatul (orificiul) uretral se deschide pe suprafaţa superioară a penisului. Aceasta afecţiune congenitală rară necesită corecţie chirurgicală.

Malformatiile vezicii urinare si ale uretrei

Printre malformaţiile congenitale frecvente ale tractului urinar infe­rior, se numără:
■ Valvele uretrale posterioare Formarea a două pliuri (cute) la
nivelul mucoasei uretrale (conduc­tul de evacuare a vezicii urinare) creează o valvă care obstrucţio-nează fluxul urinar.
■ Hipospadias
Formarea incompletă a uretrei, astfel încât meatul urinar (orificiul uretral) se află pe faţa inferioară a penisului sau mai în spate, la nive­lul scrotului, în loc să se găsească la capătul glandului (porţiunea terminală a penisului).

MALFORMAŢII RARE

■ Extrofia vezicală (cunoscută şi sub denumirea de ectopie vezi­cală)
Reprezintă un defect al porţiu­nii anterioare a vezicii urinare şi a peretelui abdominalîn zona situată sub ombilic. Penisul este defor­mat, testiculele nu sunt coborâte în scrot şi este prezentă şi hernia inghinală. Totodată, la femei, clito­risul este împărţitîn două.
■ Extrofia cloacală (cunoscută şi sub denumirea de ectopie cloa­cală)
Reprezintă un defect grav care poate implica existenţa a două jumătăţi anormale ale vezicii urinare, fiecare cu un orificiu urete­ral şi un rudiment penian. Poate fi implicat de asemenea şi intestinul subţire, iar anusul poate prezenta malformaţii; totodată, poate fi pre­zentă şi spina bifida.
■ Epispadias
Reprezintă un defect al suprafe­ţei superioare a uretrei. Dacă este implicat şi sfincterul urinar, poate fi prezentă şi incontinenţa.
Prezentarea precoce la medic şi intervenirea pe cale chirurgicală au o importanţă hotărâtoare în managementul anomaliilor conge­nitale renale si vezicale. Este bine ca atunci când este posibil, aceste intervenţii să se realizeze în cen­tre specializate de chirurgie urolo­gică şi nefrologie pediatrică. Aflate în mâinile unor chirurgi cu experi­enţă, multe dintre leziunile vezicii urinare pot fi tratate cu succes.

Ectopia vezicală se referă la poziţia anormală a vezicii urinare; în acest caz, ea proemină prin peretele abdominal al nou-născutului, sub ombilic.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Malformaţii ale ureterului

Un comentariu

  1. >se poate face transplant de uretere?eu am o problema am sonde puse la ambele uretere deoarece sunt arse in urma radioterapiei dr mi-a zis ca nu se stie cat o sa mai poata sa ma mai tina cu sondele iar apoi am sa ajung la dializa.

Lasă un răspuns