Cauzele afecţiunilor piciorului0 Comments

Publicat in:


Pe parcursul procesului de îmbătrânire, apare un număr de suferinţe ce pot afecta picioarele. Alţi factori, cum sunt problemele de igienă, pot exacerba aceste suferinţe.

Afecţiunile picioarelor la persoanele în vârstă pot fi cauzate de mulţi fac­tori:

■ îmbătrânirea inimii şi instalarea bolii aterosclerotice – aceasta poate duce la circulaţie deficitară, ce are ca rezultat umflarea picioarelor şi gambelor.

■ Lipsa mobilităţii la persoanele în vârstă – aceasta poate duce la redu­cerea şi mai marcată a circulaţiei la nivelul picioarelor, agravând pro­blemele la acest nivel.

■ Diabetul zaharat, o boală ce se asociază frecvent cu vârsta înain­tată – este altă cauză a unei circula­ţii deficitare la nivelul picioarelor.

■ Fumatul pe o perioadă lungă de timp – acesta face şi mai probabilă apariţia bolilor vasculare la nivelul picioarelor, la persoanele în vârstă.

Fără o circulaţie sanguină cores­punzătoare tăieturile şi rănile se vindecă mai greu, ceea ce poate duce la infecţii grave.
în plus, persoanele în vârstă care nu au întotdeauna capacitatea să se îngrijească singure şi pot fi neglijate, astfel încât problemele lor la nivelul picioarelor, care altfel ar trebui tra­tate, trec neobservate.

Lipsa mobilităţii agravează problemele circulatorii, cauza multor afecţiuni ale picioarelor, care pot duce la reducerea şi mai mare a mobilităţii.

Efectele Bolilor Sistemice

Guta, osteoartrita şi artrita reumato-idă pot afecta picioarele. In cazul gutei apare o inflamaţie foarte dureroasă la nivelul degetului mare de la picior. Medicamentele antiartritice sunt utile în tratarea acestor afecţiuni şi admi­nistrarea unor medicamente antial-gice poate uşura durerea ce împie­dică deplasarea normală.

Câteodată psoriazisul afectează unghiile, ducând la formarea cicatri-celor pe piele.

Aprovizionarea deficitară cu sânge la nivelul picioarelor şi întâr­zierea vindecării leziunilor la persoa­nele cu diabet reprezintă ameninţări constante la adresa sănătăţii picioa­relor, de aceea îngrijirea atentă a lor este foarte importantă la cei ce suferă de diabet zaharat. Ulceraţiile piciorului, din cadrul diabetului, pot fi ameliorate prin administrarea de factori de creştere a trombo-citelor derivate; acesta este un tra­tament aprobat în prezent în Marea Britanie.

Tulburări la nivelul ţesuturilor moi

Guta, osteoartrita şi artrita reuma-toidă pot afecta picioarele, în cazul gutei fiind vorba de o inflamaţie foarte dureroasă la nivelul degetu­lui mare de la picior (halucel. Medi­camentele antiartritice sunt utile în tratarea acestor afecţiuni şi simpla administrare a unor medicamente antalgice poate uşura durerea ce împiedică deplasarea normală.

Câteodată, psoriazisul afectează unghiile, ducând la formarea cica-tricelor pe piele.

Aprovizionarea deficitară cu sânge la nivelul picioarelor şi întârzierea vindecării leziunilor la per­soanele cu diabet reprezintă ame­ninţări constante la adresa sănă­tăţii picioarelor, de aceea îngriji­rea atentă a lor este foarte impor­tantă la cei ce suferă de diabet zaharat. Ulceraţiile piciorului, din cadrul diabetului, pot fi ameliorate prin administrarea de factori de creştere a trombocitelor derivate; acesta este un tratament aprobat în prezent în Marea Britanie. Afecţiunile piciorului cel mai uşor de evitat sunt bătăturile, căluşurile, infecţiile micotice şi unghiile încarnate. Toate acestea pot fi tratate de către un podiatru sau un medic.

Aceste afecţiuni sunt rezulta­tul final al presiunii exercitate con­stant şi repetat de încălţămintea necorespunzătoare sau de frecarea între ele a degetelor de la picioare.

Bătăturile

Bătăturile sunt de două feluri -dure şi moi. Ambele tipuri pot determina dureri, ce influenţează mersul. Tratamentul, odată ce ele au apărut, necesită tăierea pielii îngroşateîn exces, cu ajutorul unui bisturiu; această operaţie este cel mai bine să fie lăsată în grija unui podiatru cu experienţă.

Bătăturile moi se dezvoltă pe o zonă infectată, ca punct de plecare, iar pielea îngroşată trebuie înde­părtată, puroiul trebuie curăţat şi se aplică un pansament. Această intervenţie este foarte simplă la tineri, dar la persoanele în vârstă există un risc crescut de infecţie, dacă nu se folosesc instrumente sterile şi dacă intervenţia nu este făcută în condiţii de sterilitate.

Pacienţii diabetici sunt expuşi la riscuri mari dacă tăieturile şi rănile apărute la nivelul piciorului nu sunt tratate corect şi nu este menţinută o stare de igienă corespunzătoare, deoarece capacitatea lor scăzută de vindecare poate permite răs­pândirea infecţiei, cu apariţia unei cangrene la nivelul piciorului.

Căluşurile

Căluşurile se dezvoltă pe punctele de frecare de la nivelul picioare­lor, unde încălţămintea se freacă de picior sau degetele de la picior se freacă între ele. 0 îngroşare a pielii, datorată presiunii constante aduce cu timpul o îngroşare şi mai mare şi o asprire a pielii, care cre­ează presiune suplimentară, înso­ţită de durere.

îndepărtarea pielii afectate cu ajutorul unui bisturiu, de către un podiatru, va ameliora semnificativ problema. Trebuie, de asemenea, făcute demersuri pentru îndepăr­tarea sursei nedorite de presiune, pentru a preveni recăderile.

Pediatrul tratează bătăturile prin îndepărtarea pielii întărite cu ajutorul unui bisturiu ascuţit.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cauzele afecţiunilor piciorului

Lasă un răspuns