Afecţiuni ale picioarelor frecvente la persoanele în vârstă0 Comments

Publicat in:


Afecţiunile picioarelor pot fi clasificate în mai multe tipuri, inclusiv probleme ale unghiilor, infecţii micotice şi afectări articulare. Tratamentul pentru fiecare din ele este ţintit pe reducerea durerii şi a disconfortului.

Probleme ale unghiilor

Afectarea patului unghial poate duce la creşterea în exces a unghiei şi la îngroşarea ei. In timp, unghia poate creşte în jos, sub deget sau în lateral, în celelalte degete. Pentru subţierea lor poate fi folosită o pilă, iar cu ajutorul unor instrumente speciale de tăiat ele pot fi scurtate.

LEZIUNILE UNGHIILOR

Leziunile unghiilor şi ale ţesutu­lui cutanat din jurul lor apar dese­ori din cauza îngrijirii deficitare a unghiilor, iar acest lucru este mai frecvent la persoanele în vârstă care se chinuie să ajungă la dege­tele de la picioare.

Unghiile trebuie tăiate transversal, chiar de-a lun­gul marginii degetului. Vârfurile lor trebuie rotunjite, pentru a avea asigurarea că marginile lăsate ascuţite nu se încarnează în ţesuturile din jur, aceasta putând cauza infecţii dureroase. Tratamentul necesită uneori scoaterea în între­gime a unghiei, pentru a permite eradicarea infecţiei.

In cazul persoanelor în vârstă, care nu îşi pot tăia singure unghiile de la picioare, acest lucru ar putea fi făcut de o asistentă sau de un medic. în felul acesta ar putea fi evitate complicaţiile date de unghiile încarnate.

Creşterea excesivă a unghiilor şi îngroşarea lor trebuiesc evitate, prin tratament, pentru a preveni apariţia infecţiilor. Problemele pot fi reduse prin îngrijire corespunzătoare.

Infectiile micotice

Zona umedă şi caldă dintre dege­tele de la picioare este un mediu foarte bun pentru dezvoltarea microorganismelor (bacterii sau fungi). în special fungii pot deter­mina infecţii cronice.

Igiena deficitară a picioarelor favorizează dezvoltarea micozelor şi, dacă după spălarea picioarelor, nu se şterg bine spaţiile interdigitale, se creează condiţii pentru dez­voltarea şi răspândirea infecţiilor.

Tinea pedis (ciuperca picioru­lui) este principala vinovată de infecţiile din această zonă. Trata­mentul consecvent cu unguente antifungice poate eradica infec­ţia, dar trebuie spus că tratamen­tul este de obicei de durată. Fun­gii se vor răspândi către unghii; unghiile afectate devin deseori de culoare brună şi sfărâmicioase, erodându-se, un proces numit onicoliză. Nu este un fapt neobişnui: ca persoanele în vârstă să aibă unghiile de la picioare infectate.

Există medicamente cu admi­nistrare orală, care pot trata infec­ţiile fungice, dar efectele secun­dare le contraindică la persoanele în vârstă.

PERSOANELE DIABETICE

Persoanele ce suferă de diabet zaharat sunt mai predispuse la infecţii micotice, ce le afectează picioarele. Zgârierea şi crăpătu­rile pielii pot face ca zonele afectate să devină inflamate. Ulcerele, dacă apar, se vindecă cu greutate, lent ş reprezintă o problemă serioasă.

Diabetul zaharat prost controlat poate duce la apariţia ulceraţiilor neurotrope ale piciorului – de obi­cei nedureroase, dar periculoase şi care necesită intervenţie medi­cală promptă. Riscul de formare a cangrenei face ca toate persoanele bolnave de diabet să necesite con­trol şi îngrijire podiatrică periodică din partea unui specialist.

Infecţiile micotice apar cei mai frecvent în spaţiile interdigitale. La bătrâni această problemă este frecventă, datorită unei igiene deficitare sau diabetului.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Afecţiuni ale picioarelor frecvente la persoanele în vârstă

Lasă un răspuns