Mijloacele contraceptive intrauterine si metodele de barieră0 Comments

Publicat in:


Două dintre formele obişnuite de contracepţie sunt metodele intrauterine (plasarea unor dispozitive contraceptive în interiorul uterului) şi metodele de barieră. Acestea funcţionează prin împiedicarea implantării ovulului fecundat la nivelul uterului.

Mijloacele intrauterine

Dispozitivele intrauterine (DIU) şi sistemele intrauterine (SIU) au dimensiuni mici (aproximativ 3 cm lungime) şi se montează în uter de către un medic specializat dintr-un serviciu sau cabinet de ginecologie.

Deşi ambele dispozitive se intro­duc în interiorul uterului, există şi câteva deosebiri. Una dintre dife­renţele principale este că SIU elibe­rează lent mici cantităţi de proges­togen. Acesta are un efect de îngroşare a mucusului cervical, îngreu­nând astfel penetrarea spermato­zoizilor; de asemenea, determină modificarea mucoasei uterine, care devine improprie pentru implan­tare; la 85 la sută dintre femei împiedică producerea ovulaţiei.

Spre deosebire de SIU, DIU con­ţine cupru, care împiedică fecun­darea şi implantarea.

AVANTAJE

Atât DIU, cât şi SIU au câteva avan­taje majore:

■ Utilizarea lor nu afectează con­tactul sexual;
■ Eficienţă ridicată şi de lungă durată;
■ Reversibilitate imediată – fer­tilitatea este redobândită imediat cum este indepartat dispozitivul.

In afară de controlul iniţial după montarea steriletului, este necesar numai un control anual. La feme­ile care prezintă menstruaţii abun­dente, SIU prezintă şi avantajul diminuării sângerărilor menstruale în timp, iar la unele femei chiar stopează menstruaţia complet. DIU pot fi utilizate şi ca mijloc contra­ceptiv de urgenţă, dacă este montat în decurs de cinci zile de la contac­tul sexual sau în interval de cinci zile de la data cea mai precoce la care ar putea avea loc ovulaţia.

DEZAVANTAJE

La montarea DIU sau a SIU pot sur­veni dureri de tip menstrual şi chiar mici sângerări. Efectele secundare ale SIU sunt de regulă temporare, dar pot include:

■ Sângerări neregulate (timp de până la trei luni);
■ Acnee;
■ Dureri de cap;
■ Schimbări negative de dispozi­ţie;
■ Sensibilitate dureroasă a sânilor Principalul efect secundar gene­rat de utilizarea DIU îl reprezintă prelungirea sângerărilor men­struale, care devin totodată şi mai abundente, deşi această problemă survine mult mai rar în cazul dis­pozitivelor mai mici, de dată mai recentă. Complicaţiile severe sunt foarte rare, dar pot include:
Expulzia steriletului;
■ Infecţiile apărute în urma intro­ducerii şi perforării uterului.

Utilizarea DIU sau SIU

Montarea oricăruia dintre aceste dis­pozitive se face în cursul menstruaţiei, sau la scurt timp după aceasta. DIU îşi instalează efectul contraceptiv imediat, ceea ceseîntâmplă şiîn cazulSIU, dacă este montat în primele şapte zile ale ciclului menstrual. Ambele pot fi uti­lizate imediat după o pierdere de sar­cină sau un avort, sau la 6-8 săptămâni după naştere.

Scoaterea oricăruia dintre aceste dispozitive se face de obicei în cursul menstruaţiei, de către medic sau de către o asistentă medicală, prin trage­rea unuia dintre firele de plastic care ies din cervix.

Dispozitivele intrauterine se montează-de către medic. După introducerea lor în uter, dacă nu apar niciun fel de probleme ulterioare, aceste dispozitive pot împiedica apariţia unei sarcini pe o durată de până la şapte ani.

CONTRAINDICAŢII

Majoritatea femeilor pot utiliza oricare dintre aceste metode, fără niciun fel de probleme. Cu toate acestea, o femeie poate fi exclusă de la utilizarea aces­tor metodeîn cazul unor antecedente de sarcină ectopică, a unei infecţii cu trans­mitere sexuală, sângerare vaginală inexplicabilă, anomalii ale cervixului şi uterului, anomalii cardiace, boli hepa­tice active, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alergie la cupru.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Mijloacele contraceptive intrauterine si metodele de barieră

Lasă un răspuns