7 variante sanatoase ale zaharului0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimentatie, alternative, fructe, miere, natural, sanatate, sirop de artar, variante, zahar

Persoanele care aleg un stil de viata sanatos nu trebuie sa renunte neaparat la dulciuri. Aceste persoane pot sa inlocuiasca zaharul rafinat cu echivalente naturale, iar aceste produse sunt extrase din fructe, din cereale sau din orez brun.

Potrivit specialistilor citati de portalul Care2.com, iata care sunt cele mai cunoscute si sanatoase variante naturale la zahar.

Variante sanatoase ale zaharului

Variante sanatoase ale zaharului

Variante sanatoase ale zaharului: Mierea

Mierea este un rezultat al albine, fiind apreciat drept cel mai popular indulcitor natural, folosit de mii de ani in dieta oamenilor. Mierea contine minerale importante cum ar fi fier, zinc, potasiu, calciu, vitamina B6, niacina, riboflavina si asigura de asemenea dezvoltarea bacteriilor bune din tractul digestiv. Are si proprietati antibacteriene si ajuta la vindecarea infectiilor. O lingurita de miere contine 22 de calorii, scrie sursa citata.

Variante sanatoase ale zaharului: Siropul de artar

Siropul de artar nu are un gust asa de dulce ca si mierea, insa este ideal pentru mancarea gatita, deoarece nu isi pierde gustul dulce din cauza caldurii.

Acest sirop contine peste 54 de antioxidanti si se foloseste in aceeasi cantitate ca zaharul. De exemplu, doar o lingurita contine 50 de calorii.

Variante sanatoase ale zaharului: Zaharul din curmale

Zaharul din curmale se obtine din fructe deshidratate, printr-o procesare minima si este foarte dulce, de aceea trebuie folosit in cantitate mai mica decat zaharul. Acest tip de zahar se poate folosi la gatit, contine multe vitamine si fibre.

Acest zahar este o pudra maronie, care nu se topeste si nu se dizolva, deci nu poate fi folosit pentru indulcirea bauturilor. O lingurita contine 43 de calorii, scrie Care2.com.

Variante sanatoase ale zaharului: Stevia

Stevia reprezinta o planta din care se extrage o pudra dulce, foarte asemanatoare la gust cu zaharul. Este utilizata de mii de ani ca si indulcitor in America de Sud. Stevia este de 30 de ori mai dulce ca zaharul, deci trebuie folosita in cantitati destul de mici.

Stevia nu contine deloc calorii sau carbohidrati si nu modifica nivelul glucozei din sange.

Variante sanatoase ale zaharului: Zaharul de cocos

Care2.com mai anunta ca zaharul de cocos se obtine prin prelucrarea termica a bobocilor de flori ai palmierului de cocos. El poate fi procesat sub diferite forme: lichid, granule sau pudra. Acest zahar contine fier, zinc, calciu si potasiu. Este foarte bun pentru utilizarea in sosuri sau mancare gatita, dar contine destul de multe calorii, adica in jur de o lingurita inseamna 45 de calorii.

Variante sanatoase ale zaharului: Fructul calugarului

Fructul-calugarului este o planta din Asia din care se poate obtine zahar prin zdrobirea fructului si infuzarea lui cu apa fierbinte. Se obtine o pudra maronie, foarte dulce, care trebuie folosita in cantitati foarte mici.

Acest fruct nu contine deloc calorii, fiind recomandat mai ales diabeticilor, pentru ca are efect de echilibrare a nivelului glicemiei.

Variante sanatoase ale zaharului: Nectarul de agave

Nectarul de agave are un gust foarte bun si este mult mai dulce decat zaharul rafinat. Acest necatr are un indice glicemic scazut, dar contine multe calorii si multa fructoza, despre care se stie ca are un efect negativ asupra ficatului si poate duce la obezitate. O lingurita contine 60 de calorii.

Care2.com mai scrie ca zaharul din fructe arata la fel ca zaharul rafinat, dar este mult mai dulce. O lingurita contine 24 de calorii, dar are un indice glicemic scazut, deci nu va duce la cresterea glicemiei.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

7 variante sanatoase ale zaharului

Lasă un răspuns