Antioxidantii mai puternici decat cei din germenii de grau0 Comments

Publicat in:
Etichete: antioxidanta, carne, ciuperca de balegar, germeni, grau, substanta

Ciuperca de balegar se mai numeste si ciuperca alba, ciuperca de camp sau champignon. Aceasta prezinta doua specii asemanatoare, ambele fiind comestibile si foarte apreciate de gastronomi. Agaricus campestris si Agaricus bisporus sunt ciuperci care apartin familiei Agricaceae.

Cele doua specii de ciuperci, cea spontana (Agaricus campestris) si cea cultivata (Agaricus bisporus), prezinta diferente destul de evidente la analiza sporilor, insa sunt aproape identice cu privire la corpurile lor.

Ciuperca de balegar

Ciuperca de balegar

Specia Agaricus bisporus, potrivit denumirii in latina, prezinta cate doi spori uniti printr-un pedicel, pe cand la Agaricus campestris sporii sunt unici.

Champignonul prezinta un picior plin in stadiu tanar, iar mai apoi are un canal medular, bont, neted, de culoare alba. Carnea din picior este moale in stadiul tanar, dupa care devine fibroasa si dura.

La aceasta ciuperca, piciorul este inalt de 3-7 cm, iar palaria este neteda. Potrivit expertilor, sub cuticula palariei, care este usor detasabila, apare pulpa carnoasa, care are culoarea alba.

Carnea la champignon este alba, aromata, cu gust si miros placut, caracteristic. Trebuie sa stiti ca ciuperca de balegar nu creste in padure, ci doar in locuri deschise, de obicei pe fanete.

Pentru aceasta ciuperca, champignon, este caracteristic mirosul specific placut si culoarea roz sau bruna a lamelelor. Corpurile de fructificatie isi fac aparitia din aprilie pana in noiembrie sau chiar si iarna, daca timpul nu este prea rece.

Specia salbatica, Agaricus campestris se dezvolta pe terenurile ingrasate de animalele ierbivore, la ses sau la munte.

La aceasta ciuperca, carnea este moale si are gust placut

Specia Agaricus bisporus creste doar cultivata, comercializandu-se tot anul. Pentru evitarea confuziilor, trebuie sa se tina cont de faptul ca ciuperca de balegar nu prezinta volva, are lamelele de culoare roz sau bruna, creste in pasuni si are un miros caracteristic, placut.

In cazul in care nu se cunosc bine criteriile de determinare, aceste ciuperci pot fi confundate cu: buretele viperei (Amanita phalloides), alte specii ale genului Agaricus (Agaricus arvensis, Agaricus silvicola, Agaricus abruptibulbus, Agaricus xanthodermus), dintre care doar Agaricus xanthodermus este toxica.

Expertii spun ca la aceasta ciuperca, carnea sa este moale, are gust placut, caracteristic. Champignonele se pot consuma fierte, oprite, crude sau uscate, fiind deosebit de gustoase.

Studiile efectuate asupra speciei de champignon Agricus bisporus, au evidentiat un nivel al ergotioneinei, care este o substanta puternic antioxidanta de 40 de ori mai mare decat la germenii de grau.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Antioxidantii mai puternici decat cei din germenii de grau

Lasă un răspuns