Inotul – un sport pentru sanatatea ta0 Comments

Publicat in:
Etichete: inot, precautii, slabire, sport, terapie

Beneficiile sportului

Unul din cele mai populare sporturi, inotul a devenit in ultimul timp si un mijloc de tratament in diverse afectiuni. In primul rand, constituie una dintre cele mai bune metode de a va pastra in forma. Amelioreaza respiratia previne durerile de spate, actioneaza benefic asupra articulatiilor, intareste sistemul imunitar al organismului si ajuta la slabit.

Inotul – Efectele terapeutice

In apa nu cantarim decat a zecea parte din greutatea noastra corporala. Un prim avantaj al acestui efect ar fi acela ca articulatiile sunt mai putin solicitate, reducand astfel riscurile artrozei. Vasele de sange ale pielii se ingusteaza la intrarea in apa si se dilata odata cu iesirea. Inotul constituie de altfel tratamentul cel mai eficace in prevenirea si combaterea varicelor.

Inotul

Inotul

Ca orice sport de rezistenta, natatia dezvolta capacitatea respiratorie, fiind ideala pentru asmatici si fumatori. Practicata in mod regulat, ea scade tensiunea arteriala. Nu in cele din urma, amelioreaza in mod spectaculos sistemul cardiovascular. Cu precizarea ca nu ne referim la inotul de performanta, ci la cel de placere. Inotul se mai recomanda ca tonic si reconfortant persoanelor cu astenie nervoasa si presiune arteriala scazuta.

Efectele pozitive in dezvoltarea generala a musculaturii organismului si in diferite forme de reumatism, boli de piele si endocrine, in tuberculoza osteoarticulara largesc sfera de tratament adjuvant prin natatie.

Slabiti inotand!

Persoanelor supraponderale le vine greu sa creada ca-si pot redobandi silueta practicand acest sport. Totusi, se poate!

Fizic, apa actioneaza prin presiunea si temperatura sa. Astfel, avand o temperatura mai scazuta decat cea a corpului, organismul pierde din caldura cand este in contact cu apa.

Pentru a recupera aceasta pierdere, se produc o serie de arderi. Metabolismul crescut, din cauza temperaturii scazute a apei si a efortului depus, ajuta la indepartarea grasimilor de pe coapse, abdomen si brate. Natatia este unul dintre mijloacele de folosire pentru a combate obezitatea.

Potrivit specialistilor, un minut de inot valoreaza cat patru minute de mers pe jos. Solicitand absolut toti muschii, acest sport subliniaza talia, alungeste membrele inferioare, rotunjeste umerii, actioneaza pozitiv asupra sanilor.

Inotul – sportul rege pentru spate

In timp ce inotam, coloana vertebrala se alungeste, tendoanele, muschii, ligamentele se intind. Aceste miscari sunt recomandate persoanelor cu lombalgii si femeilor insarcinate.

Precautii

Oricat de benefic ar fi inotul pentru sanatate si dezvoltarea organismului, el trebuie practicat, insa, cu prudenta si respectand unele reguli esentiale:

1. Nu intrati niciodata brusc in apa rece dupa o expunere indelungata la soare sau dupa un efort solicitant.

2. Renuntati la inot daca nu ati mancat nimic in ultimele 5 ore.

3. Dupa o masa bogata, asteptati cel putin 3 ore inainte de a face baia.

4. Un inotator trebuie sa bea multe lichide pentru a recupera apa eliminata din corp. Iar cand iesiti din apa, evitati efortul de orice fel.

5. Protejati-va ochii si urechile! Pentru a preveni otitele, clatiti-va bine urechile dupa ce ati iesit din apa si stergeti-le cu un prosop curat. In acelasi timp, sarea si clorul pot irita ochii, predispunandu-i la conjuctivite. Deci daca nu sunteti obisnuiti cu apa de mare, va sfatuim sa purtati ochelarii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Inotul – un sport pentru sanatatea ta

Lasă un răspuns