Anatomia corpului uman – UrecheaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: sistem auditiv, sunet, timpan, urechea

Urechea este un organ de simt pereche, adapostit in osul temporal al cutiei craniene, cu functie de perceptie a sunetului.

URECHEA – STRUCTURA

Urechea este alcatuita din trei parti:
Urechea externa, care este formata din pavilionul cartilaginos si din conductul auditiv extern. Pielea care acopera conductul auditiv extern contine glande secretoare de cerumen (ceara).

Urechea medie, care cuprinde compartimentul timpanului, cavitate cubica care protejeaza membrana timpanului. Aceasta cavitate este separata de urechea externa prin membrana timpanului si de urechea interna prin alte doua membrane: fereastra rotunda si fereastra ovala. Intre timpan si fereastra ovala sunt situate trei oscioare: ciocanul, nicovala si scarita. In urechea medie este localizata si trompa lui eustachio, canalul care leaga compartimentul timpanului de rinofaringe.

Urechea interna, care este formata dintr-un ansamblu de canale cu o forma complexa, denumita labirint. Labirintul este impartit in:
– portiunea anterioara
– portiunea posterioara (vestibul), ce cuprinde o zona dilatata in care se deschid trei canale in forma de semicerc (canalele semicirculare), cu rol in controlarea echilibrului.
Din labirintul anterior pleaca nervul cohlear, care se uneste cu nervul vestibular (care pleaca din labirintul posterior), formand nervul cohleovestibular (nervul auditiv). De aici, nervul cohleovestibular isi continua drumul in conductul auditiv intern.

Urechea

Urechea

FIZIOLOGIE

Urechea cuprinde atat sistemul auditiv cat si sistemul vestibular.
Sistemul auditiv este format
– dintr-un aparat de transmisie, format din urechea externa si medie
– si un aparat de perceptie, format din labirintul anterior (cohleea urechii interne).

Sistemul vestibular este format din:
– vestibul, cu rol de transmitere a informatiilor privind acceleratia lineara a capului
– si canalele semicirculare, care transmit informatii in ceea ce priveste acceleratia unghiulara a capului.

PATOLOGIE

Printre bolile urechii se disting:
Otita, afectiune ce consta in inflamarea urechi. Otita poate fi externa (daca afecteaza conductul auditiv) sau medie (daca infectia se localizeaza in zona timpanului).
Mastoidita, inflamare a cavitatii osoase (unde este situata urechea mijlocie).
Surditatea, datorata spargerii timpanului, ale afectiunilor aparute la nivelul camerei mijlocii, a urechii interne, a unor leziuni ale nervului auditiv (acustic) sau ale centrului nervos din creier.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Anatomia corpului uman – Urechea

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns