Conjunctivita – tipuri si tratamenteUn comentariu

Publicat in:
Etichete: conjuctiva, conjunctivita, glob ocular, ochi, pleoape

Conjunctivita

Conjunctivita

Conjunctivita

Conjunctivita este inflamatie a conjunctivei, membrana transparenta care tapeteaza suprafata anterioara a globului ocular si fata posterioara a pleoapelor. Principalele simptome in cazul conjunctivitei sunt: ochii rosii, senzatie de nisip in ochi, mancarimi la ochi, secretii la ochi care formeaza cruste noaptea, vedere tulbure si sensibilitate la lumina.

Cauze de aparitie a conjuctivitei:

– infectia cu virusuri
– infectia cu bacterii (gonoreea sau chlamydia)
– factorii iritanti (sampoane, praf, fum de tigara, gaze si alti poluanti de mediu, clorul folosit in tratarea apei)
– alergenii (praful, fardurile, polenul, lentilele de contact)

TIPURI DE CONJUNCTIVITA SI TRATAMENT

CONJUNCTIVITA BACTERIANA

Simptome: prurit, senzatie de corp strain, senzatie de intepaturi sub pleoape, lacrimare. Conjunctivita bacteriana se caracterizeaza prin ochi rosu care poate fi asociat cu umflarea pleoapelor, secretie conjunctivala mucoasa sau purulenta, lipirea pleoapelor dimineata, la trezire. Vederea nu este afectata.

Tratament
: cu antibiotic administrat local, sub forma de colir sau unguent oftalmic, in sacul conjunctival inferior. Nu se aplica pansament pe ochiul cu secretie. Acesta poate agrava boala prin stagnarea si dezvoltarea germenilor ca intr-un mediu de cultura. Tratamentul inadecvat ori insuficient poate determina complicatii importante care pot provoca reducerea severa a acuitatii vizuale (de ex. : cheratita).

CONJUNCTIVITA VIRALA

Este determinata de obicei de adenovirus si poate aparea in cadrul unei infectii respiratorii superioare. Conjuctivita virala este insotita de febra, dureri de cap, ganglioni preauriculari mariti. Calea de transmitere poate fi aeriana, prin particule respiratorii contaminate, prin contact direct mana – ochi sau prin apa de piscina insuficient clorinata.

Simptome
: inrosirea ambilor ochi, secretie conjunctivala apoasa, adenopatie preauriculara sensibila la palpare. Vederea, in general, nu este afectata. In unele cazuri, poate fi afectata corneea prin fenomene imune, producandu-se scaderea acuitatii vizuale care poate dura o perioada mai lunga de timp, de cateva luni de zile. In mod normal, conjunctivita virala dureaza aproximativ trei saptamani.

Tratament
: terapie simptomatica, cu exceptia conjunctivitei herpetice sau cauzata de virusul varicelo-zosterian.

CONJUNCTIVITA ALERGICA

Apare datorita unei sensibilizari anormale a conjunctivei la anumiti alergeni (polen, pene, alimente, cosmetice, medicamente).

Simptome
: aproape intotdeauna este prezenta senzatia de mancarime. Mai apar si intepaturi, congestie conjunctivala (ochi rosu), secretie apoasa sau filamentoasa, edem palpebral cu pseudoptoza. Alte simptome alergice: rinita, mancarimi in gat si tuse seaca. Pielea pleoapelor poate avea un aspect eczematos.

Tratament
: de desensibilizare, pentru a elimina reactia inflamatoare de la originea conjunctivitei alergice. In multe cazuri tratamentul este unul cronic si se face cu antihistaminice, corticosteroizi. Se va cauta identificarea si inlaturarea alergenului cauzator.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Conjunctivita – tipuri si tratamente

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns