Aproximativ 40 din 100.000 de persoane sufera de hiperparatiroidism (hiperfunctia glandelor paratiroide), o afectiune ce apare de obicei dupa varsta de 40 de ani si este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati.
SIMPTOMATOLOGIE
Simptomele si semnele hipertiroidismului sunt rezultatul excesului de calciu din sange, care se poate acumula in tesuturile si organele din corp. Aceste simptome includ:
■ Cresterea eliminarii de urina si sete;
■ Greata si varsaturi;
■ Depresie, comportament anormal si confuzie;
■ Simptome artritice;
■ Slabiciune musculara;
■ Durere abdominala datorata constipatiei sau ulcerului gastric.
Daca nivelurile de calciu se mentin ridicate pe o perioada mai lunga de timp, pot sa apara complicate cum ar fi calculii renali (pietrele la rinichi). In plus, pierderea de calciu din oase, calciu redirectionatin fluxul sanguin, poate face ca acestea sa slabeasca si poate duce in cele din urma la osteoporoza.
TEHNICI DE DIAGNOSTIC
Hiperactivitatea glandelor paratiroide este relativ usor de depistat, prin masurarea nivelului de calciu si hormon paratiroidian din sange. Pentru confirmarea diagnosticului se poate face si determinarea calciului in urina din 24 de ore, deoarece rinichii incearca sa elimine excesul de calciu.
Radiografiile pot arata prezenta calculilor renali sau degenerarea osoasa.
TRATAMENT
Tratamentul consta in paratiroidectomie, dar exista si tehnici noi, ghidate prin sonde gamma de paratiroidiectomie minim invaziva, care pot fi folosite daca este implicata o singura glanda (MIRP). In MIRP se foloseste anestezia locala si este necesara o incizie mica, procedura dureaza doar 30 de minute si nu implica niciun rise pentru nervii de partea sanatoasa a gatului.