Cancerul vaginal – simptome si tratament0 Comments

Publicat in:
Etichete: cancer, cancerul vaginal, celule canceroase, tumora, vagin

Cancerul vaginal

Cancerul vaginal

Cancerul vaginal

Cancerul vaginal este transformarea maligna a celulelor de la nivelul vaginului, fiind o tumora foarte rara si reprezentand 3-5% din cancerele ginecologice.

Cancerul vaginal este localizat la nivelul vaginului (conductul muscular care face legatura intre uter si vulva). Acest tip de cancer apare, in majoritatea cazurilor, in celulele mucoasei vaginului si afecteaza cel mai adesea femeile cu varste peste 60 ani. Insa exista si cancere ale vaginului care survin la femeile tinere si copii (de 3 ani).

Aparitia cancerului vaginal la copii se datoreaza tratamentului hormonal cu medicamentul dietilstilbestrol administrat de mame, in timpul sarcinii.

Cele mai bune sanse de vindecare le au femeile cu cancer vaginal in stadiu precoce. Cancerul care se extinde dincolo de vagin este mult mai greu de tratat.

TIPURI DE CANCER VAGINAL

Exista doua tipuri principale de cancer vaginal:
– epidermoid (cancer epitelial)
– adenocarcinomul (cancer al tesutului glandular)

Alte tipuri de cancer de vagin:
– melanom
– rabdomiosarcom embrionar (acest tip de tumora survine indeosebi la varsta de 3 ani)

SIMPTOME CANCER VAGINAL

Cancerul vaginal in stadiu precoce poate sa nu prezinte simptome. Pe masura ce progreseaza, cancerul vaginal poate determina simtome ca:

– sangerare vaginala neobisnuita, cum ar fi dupa contactul sexual. Sangerarile pot fi uneori intermenstruale sau postmenopauza;
– dispareunia (durere in timpul raporturilor sexuale);
– secretii vaginale apoase care pot fi sanguinolente sau urat mirositoare (pot fi singurele semnale de alarma);
– urinare frecventa;
– durere in timpul urinarii;
– prezenta sangelui in urina;
– prezenta unei tumori la nivelul vaginului;
– constipatie;
– durere pelvina.

FACTORI DE RISC

– Administrarea de dietilstilbestrol
– Infectia cu virusul uman Papilloma (HPV)
– Viata sexuala inceputa precoce
– Parteneri sexuali multipli
– Femei cu mai mult de 5 sarcini
– Fumatul
– Infectia HIV
– Prezenta celulelor atipice la nivelul vaginului. Femeile cu neoplazie interepiteliala vaginala au un risc crescut de cancer vaginal

DIAGNOSTIC

– Examenul pelvic – examinare a vaginului, colului uterin, uterului, trompelor uterine, ovarelor si rectului.

– Testul Papanicolau – o procedura de colectare a celulelor de la nivelul colului uterin si vaginului. Proba este examinata la microscop pentru a se stabili daca celulele sunt normale.

– Biopsia – prelevarea de celule sau tesuturi de la nivelul vaginului sau colului uterin pentru a fi observate la microscop si pentru a pune in evidenta semnele de cancer.

– Colposcopia – procedura de vizualizare a vaginului si a colului uterin printr-un tub subtire, prevazut cu o sursa de lumina.

CANCER VAGINAL TRATAMENT

Tratamentul cancerului vaginal include chirurgie si radioterapie.

Chirurgia

Este de obicei facuta pentru cancerul in stadiul incipient care este limitat la vagin sau, in stadii avansate, extins la tesutul din jur.
Tipurile de interventie chirurgicala folosite pentru tratarea cancerului vaginal sunt:

– Indepartarea tumorilor mici sau a leziunilor. Cancerul limitat la suprafata vaginului poate fi indepartat prin folosirea unui bisturiu sau a laserului.
– Indepartarea vaginului (vaginectomie).
– Indepartarea majoritatii organelor din pelvis (exenteratie pelvina). Aceasta interventie chirurgicala extensiva poate fi o optiune daca, cancerul este extins in toata zona pelvina (vezica urinara, ovarele, uterul, vaginul, rectul si portiunea inferioara a colonului) sau in cazul in care cancerul vaginal a reaparut.

Radioterapia

Este un tratament frecvent al cancerului vaginal. Acesta foloseste particule energetice de putere inalta pentru a distruge celulele canceroase.

Radiatiile pot fi distribuite in doua moduri:
– Iradierea externa. Iradierea externa este directionata catre intregul abdomen sau doar catre pelvis, in functie de extensia cancerului.
– Iradierea interna. In timpul iradierii interne, dispozitivele care contin radiatii (seminte radioactive, fire, cilindrii sau alte materiale) sunt introduse in vagin sau la tesuturile din jur. Dupa mai multe zile, aceste dispozitive sunt indepartate. Femeile cu stadiu precoce de cancer vaginal pot primi iradiere interna, iar unele paciente pot primi iradiere interna dupa realizarea iradierii externe.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cancerul vaginal – simptome si tratament

Lasă un răspuns