Scleroza sistemică0 Comments

Publicat in:
Etichete: afecţiune autoimună, fenomenul Raynaud, scleroza sistemica

In scleroza sistemică sunt afectate ţesuturile conjunctive ce susţin laolaltă structurile corpului. Rezultatul este o îngroşare sau rigidizare a organelor implicate.

Scleroza sistemică este o afecţiune sistemică rară, ce provoacă supraproducţia de ţesut conjunctiv de la nivelul articulaţiilor, pielii şi organelor interne.

Tulburarea poate afecta multe dintre organele corpului, dar cel mai frecvent implică pielea; un simptom precoce este pierderea elasticităţii pielii. Termenul de sclerodermie se foloseşte uneori pentru a descrie manifestările de la nivelul pielii ce apar în scleroza sistemică.

CAUZE

Scleroza sistemică este o afecţiune autoimună în care corpul produce anticorpi ce atacă propriile ţesuturi. In acest caz, producţia anormală de anticorpi duce la distrugerea ţesutului conjunctiv ce susţine ţesuturile şi organele corpului. Ţesutul conjunctiv conţine un tip special de proteine, ce se numeşte colagen.

La persoanele cu scleroză sistemică fibroblastii (celulele ce produc colagen) sunt stimulaţi pentru producerea unor cantităţi anormal crescute de colagen, ceea ce duce la îngroşarea ţesutului conjunctiv.

In unele cazuri, celulele ce constituie pereţii vaselor de sânge sunt afectate şi ele.

Fenomenul Raynaud este un sindrom ce apare în aproximativ trei sferturi din cazuri. In cadrul acestei tulburări apare o albire a pielii la nivelul mâinilor şi picioarelor, atunci când extremităţile sunt expuse la frig. Mâinile şi picioarele se pot edemaţia, prezentând un aspect umflat, iar umflăturile pot fi însoţite de o senzaţie de furnicături în extremităţile afectate.

Se consideră că fenomenul Raynaud poate să apară şi la nivelul organelor interne, ducând la reducerea aportului de oxigen către ţesuturile vitale din corp. Această lipsă de oxigen poate duce la instalarea leziunilor celulare.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Scleroza sistemică

Lasă un răspuns