Urgente – Sarcina ectopicaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: extirparea embrionului, sarcina ectopica, sarcina extrauterina

Pacienţii care ajung într-un ser­viciu de primiri urgenţe trebuie evaluaţi preliminar în câteva minute. Cadrul medical care se ocupă de acest lucru trebuie să-i includă pe pacienţi într-una din­tre următoarele trei categorii:

■  cu probleme majore, care nece­sită îngrijire urgentă;

■  cu probleme majore, care nece­sită îngrijire cât mai rapid posibil;

■  cu afecţiuni minore.

Durere de stomac? Masuri urgente?

Doamna Oprea suferea de câteva săptămâni de dureri abdominale, care până la urmă s-au accentuat atât de tare, încât au făcut-o să se prezinte la spital. Nu prezenta alte simptome şi era sigură că nu putea fi vorba de o sarcină pentru că avea montat un sterilet.

A fost încadrată în categoria problemelor majore care pot aştepta o perioada scurtă de timp. Dar era o seară foarte aglomerată, astfel încât a aşteptat câteva ore.

Când a fost luată în primire de către doctor, pacienta era deja foarte palidă şi cu o transpiraţie lipicioasă. Când s-a ridicat pentru a da o proba de urină, a leşinat. Pulsul era accelerat, iar tensiunea arterială scăzută – ambele, semne de hemoragie internă. In această situaţie, orice femeie aflată la vârstă fertilă şi care nu prezintă o altă cauză evidentă de hemoragie, este diagnosticată iniţial cu sarcină ectopică (în care embrionul se implantează în afara uterului).

Medicul a administrat soluţii perfuzabile pentru refacerea volumului de fluide pe care pacienta le pierdea şi i-a făcut un test de sarcină.

In scurt timp s-a stabilit că doamna Oprea prezenta sarcină ectopică „tubară”, caz în care implantarea embrionului se face într-una din trompele uterine. Pe măsură ce embrionul se dezvoltă, produce ruperea pereţilor trompei care provoacă durere şi sângerare.

Probabilitatea unei sarcini ectopice creşte în cazul montării unui sterilet, deoarece acesta împiedică ajungerea şi implantarea ovulului fecundat la nivelul uterului.

Doamna Oprea a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru extirparea embrionului şi a trompei uterine afectate şi a evoluat bine postoperator. Ea nu şi-a pierdut posibilitatea de a rămâne însărcinată în viitor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Urgente – Sarcina ectopica

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns