Insuficienta hepaticaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: celulelor hepatice, digestia, ficat, insuficienta hepatica, insuficienta hepatica acuta, insuficienta hepatica cronica, tumefacţia creierului

insuficienta hepaticaInsuficienta hepatica poate fi acută (cu debut brusc) sau cronică. Efectele insuficientei hepatice sunt devastatoare şi adeseori fatale şi, până la urmă, singurul tratament eficient este transplantul de ficat.

Ficatul este un organ vital pentru menţinerea majorităţii proceselor metabolice din organism, astfel încât insuficienţa hepatică are consecinţe severe.

Funcţiile ficatului includ:

■    Sinteza proteinelor şi reglarea metabolismului proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor;
■    Digestia (producţia de bilă, care ajută la digestia grăsimilor);
■    Eliminarea produşilor de degradare, în special a bilirubinei, un produs chimic format prin descompunerea hemoglobinei din hematiile îmbătrânite;
■    Metabolizarea medicamentelor si a hormonilor;
■    Rol esenţial în sistemul imuni-tar al organismului;
■    Producerea de factori de coagulare, pentru prevenirea sânge-rărilor excesive.

Insuficienta hepatica se poate instala ca o afecţiune bruscă (insuficienţă hepatică acută) sau ca o degradare progresivă a funcţiei (insuficienţă hepatică cronică)

INSUFICIENTA HEPATICA ACUTA

Insuficienta hepatica acută (IHA) poate fi cauzată de orice leziune gravă a celulelor hepatice (hepatocite) şi reprezintă o urgenţă medicală.

Insuficienta hepatica acuta (IHA) este definită de deteriorarea rapidă (de obicei, în interval de opt săptămâni de la instalarea bolii ficatului) a stării generale, cu alterarea stării mentale (confuzie, somnolenţă şi, în cele din urmă, comă) şi cu anomalii ale coagulării. Aceasta este o stare critică ce poate duce la deces, în ciuda terapiei intensive instituite sau a transplantului de ficat.

PROGNOSTIC

Prognosticul in cazuri de insuficienta hepatica acuta (IHA) depinde de cauză. Aproximativ 30-40 la sută dintre pacienţi se recuperează după tratamentul intensiv şi 25 la sută o vor face după transplantul hepatic. Totuşi, transplantul este deseori inadecvat sau nu este posibilă găsirea unui donator compatibil la timp. De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat să pună la punct un sistem de susţinere a funcţiei hepatice, ce ar putea fi folosit pe perioada acută a bolii, dar aceste aparate sunt extrem de complicate şi sunt încă în stadiul de cercetare.

Cauze şi Consecinţe ale IHA

Cauza insuficienţei hepatice acute (IHA) este distrugerea celulară masivă a celulelor hepatice, cauzată de un agent toxic, de obicei medicament sau virus. Cea mai frecventă cauză a IHA în Europa şi SUA sunt supradoza de medicamente, de obicei paracetamol şi reacţiile imprevizibile (idiosincrazia) la alte medicamente (inclusiv cele pe bază de plante), în ţările în curs de dezvoltare, IHA este datorată, în general, hepatitei virale.

Consecinţe

Moartea celulelor hepatice eliberează substanţe chimice numite citokine, care declanşează un proces ce activează o reacţie inflamatorie masivă, ca răspuns, ce duce la instalarea şocului (scăderea tensiunii arteriale şi oxigenare insuficientă la nivelul ţesuturilor şi organelor), precum şi edem cerebral (tumefacţia creierului). Uneori se instalează o insuficienţă multiorgan.

Pierderea celulelor hepatice are consecinţe ce pot pune în pericol viaţa celui afectat:

■Nu se mai sintetizează factorii de coagulare, ceea ce duce la susceptibilitate la sângerări;
■ Substanţele toxice nu sunt eliminate din organism, ceea ce contribuie la instalarea stării de confuzie şi alterare a stării de conştienţă (encefalopatie hepatică);
■ Creşterea susceptibilităţii la infecţii;
■ Dificultate în reglarea nivelului glicemiei – care poate scădea periculos de mult (hipoglicemie).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Insuficienta hepatica

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns