Masuri de protectie fata de muscatura de capusa0 Comments

Publicat in:
Etichete: capusa, capuse, cum te protejezi de capuse, masuri de protectie impotriva capuselor, muscatura de capusa, protectie impotriva capuselor

Boala Lyme este o boala infectioasa produsa de o spirocheta numita Borrelia burgdorferi, care se transmite prin muscatura de capusa. Ciclul de viata al capusei presupune existenta a trei gazde, mamifere mari si mici, si trecerea succesiva din faza de larva, in cea de nimfa si apoi de adult. Femela adult depune oua care se transforma in larve si ciclul se reia.

Unde trebuie sa va feriti de capuse

Arealul preferat de capuse este reprezentat de parcuri, zone cu tufisuri, arbusti, dar si zone impadurite. De asemenea, climatul ideal este reprezentat de cresterile brusce de temperatura care urmeaza unor perioade ploioase. Muscatura de capusa nu este intotdeauna extrem de periculoasa.

Nu toate capusele sunt infectate si nu toate persoanele muscate de capusa se imbolnavesc!

Muscatura de capusa – Boala Lyme

Boala Lyme poate evolua in trei stadii:

Stadiul I – Borrelioza incipienta, localizata – Muscatura de capusa

Este caracterizata prin aparitia, la locul muscaturii, a unei leziuni specifice, numite eritem migrator. Aceasta leziune initiala apare la 60-80% din pacienti. Are un aspect caracteristic, de “ochi de bou” si trebuie sa atinga un diametru de minimum 5 cm.

Leziunile inelare rosietice aparute la cateva ore dupa intepatura capusei sunt de natura alergica si nu sunt catalogate drept eritem migrator. In concluzie, nu au nicio legatura cu Boala Lyme.

La majoritatea pacientilor, eritemul migrator este acompaniat de alte manifestari acute, asemanatoare celor intalnite in gripa: astenie, febra, cefalee, uneori usoara redoare de ceafa (miscarile gatului sunt limitate de durere), dureri articulare sau/si dureri musculare. Aceste semne si simptome au, in mod tipic, un caracter intermitent.

Uneori poate aparea un Limfocitom borreliozic care se prezinta sub forma unui nodul sau placa rosu-albastruie, aparute de regula pe lobul urechii, mamelon sau scrot si este mai frecvent la copii (in special la nivelul urechii).

Manifestarile din stadiul I apar la 2-30 de zile dupa intepatura capusei!

Stadiul II – Borrelioza Lyme diseminata – Muscatura de capusa

Spirocheta se poate raspandi prin vasele de sange si limfatice catre alte tesuturi: alte structuri ale pielii, sistem nervos, musculo-scheletal, cardiac. Atingerea oricaruia dintre aceste sisteme poate cauza o larga varietate de manifestari clinice, aparute de la cateva saptamani pana la peste un an de la infectia initiala.

Manifestarile clinice pot include:

– Semne si simptome generale, asemanatoare gripei, dar mai severe decat in primul stadiu.

– Leziuni secundare multiple la nivelul pielii, asemanatoare eritemului migrator,dar mai mici decat leziunea initiala.

– Manifestari musculo-scheletale: atacuri scurte, recurente (care revin), timp de saptamani sau luni sau umflarea uneia sau mai multor articulatii (uneori urmate de artrita cronica la nivelul uneia sau mai multor articulatii).

– Neuroborrelioza incipienta: paralizie de nerv facial care poate fi bilaterala; paralizii ale altor nervi cranieni; meningita aseptica, limfocitara; radiculoneuropatii (afectarea nervilor); encefalo-mielita – rar; ea trebuie confirmata prin evidentierea unui titru mai mare de anticorpi fata de spiriocheta in lichidul cefalo-rahidian, fata de ser.

– Manifestari cardiace: debut brusc al unor tulburari de conducere, cu durata de zile-saptamani, asociate uneori cu o miocardita (inflamarea muschiului inimii).

Palpitatiile, bradicardia, blocul de ramura sau miocardita ca manifestari izolate NU reprezinta criterii clinice de diagnostic.

Stadiul III – Borrelioza Lyme cronica – Muscatura de capusa

Acest stadiu neobisnuit apare dupa cativa ani de la infectia initiala. Manifestarile clinice din aceasta faza sunt urmatoarele: Artrita Lyme, Acrodermatita cronica atrofica (ACA) si Sindroame neurologice cronice.

Artrita Lyme in cazuri de muscatura de capusa

Este rara in Europa si mai frecventa in America de Nord. Se manifesta tipic ca o afectare a unei singure articulatii (ex.genunchi), cu caracter intermitent.

Acrodermatita cronica atrofica (ACA) – muscatura de capusa

Este o leziune fibrozanta progresiva a pielii, probabil cea mai comuna manifestare clinica din stadiul tardiv, in Europa. Apare, de regula, la nivelul membrelor inferioare ale varstnicilor, debutand cu o pigmentare albastruie a pielii, urmata de o atrofie progresiva a epidermului. Pielea devine subtire, stralucitoare, asemanatoare hartiei.

Sindroame neurologice cronice:

Encefalopatia Lyme: este rara. Se poate manifesta cu pierdere de memorie,depresie, polineuropatie senzoriala, parapareza spastica, probabil urmare a infectarii directe a Sistemului Nervos Central.

Masuri de protectie personala fata de muscatura de capusa si de prevenire a bolii

– Purtarea unor haine dechise la culoare, cu pantaloni lungi introdusi în sosete de culoare deschisa si textura mai deasa.

– Purtarea unor pantofi sport deschisi la culoare, fara orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.

– Utilizarea DEET (Dietil toluamida) drept repelent, prin aplicare pe pielea ce poate veni în contact cu capusele (maini, brate, antebrate, ceafa) si utilizarea de repelenti pe baza de permetrin prin pulverizari asupra hainelor (în special pantofi, sosete, pantaloni, etc).

– Tratarea (spalarea si uscarea cel putin o ora, cu aer cald/ fierbinte) a hainelor folosite în teren, dupa activitati desfasurate în zone cu potential de infestare cu capuse.

– Inspectarea corpului cu atentie. Capusele se pot fixa oriunde, fara a provoca disconfort la atasare sau în timpul hranirii.

– Inlaturarea prompta a capuselor, în cazul în care sunt gasite pe corp, cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fara cioc), prin prinderea cât mai aproape de piele si tragerea în sus, astfel încât rostrul capusei (aparatul bucal) sa nu ramâna în piele.

– Dupa înlaturarea capuselor, pielea se va dezinfecta cu acool sanitar (70%) si se va aplica un unguent continând un antibiotic cu spectru larg.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Masuri de protectie fata de muscatura de capusa

Lasă un răspuns