Analiza colesterolului2 comentarii

Publicat in:
Etichete: analiza colesterolului, digestie, hormonii sexuali, ţesuturi

Colesterolul este o substanţă grasă, esenţială pentru buna funcţionare a organismului. Este prezent în membranele tuturor celulelor şi intră în compoziţia unor hormoni:
–    de exemplu hormonii sexuali, a sărurilor biliare, care sunt implicate în digestie. O parte din colesterol provine din alimentaţie în principal,  alimentele de origine animală
–    dar majoritatea este sintetizat din produsele chimice, în ficat.
Colesterolul este transportat la ţesuturi prin sânge, sub forma unor particule foarte mici, amestecate cu proteinele şi cu alte grăsimi, numite lipoproteine.

Daca sangele ce strabate arterele coronare conţine un nivel ridicat de colesterol, plăcile (straturile) de aterom se vor constitui pe suprafaţa internă a arterelor. Daca sângele care circulă întâlneşte porţiunile rugoase de placă de aterom, celulele se adună şi pot forma un cheag de sânge care sa blocheze complet artera, îngustarea arterelor coronare este principala cauză a bolii coronariene.

Majoritatea o formează aşa numitele proteine cu densitate mică (LDL),  dar aproximativ un sfert este sub formă de lipoproteine cu densitate mare (HDL). Aceste două forme de colesterol se comportă diferit. Particulele de LDL transportă colesterolul de la ficat spre ţesuturi, dar HDL-ul pare să transporte colesterolul de la ţesuturi înapoi la ficat, care apoi secretă bila.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Analiza colesterolului

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns