Pielea5 comentarii

Publicat in:
Etichete: dermul, epidermul, fibre elastice, pielea, termoreglarea

Pielea împreună cu părul şi unghiile alcătuiesc sistemul tegumentar. Funcţiile pielii includ termoreglarea şi apărarea împotriva atacului microbian.

Pielea
acoperă întreg corpul uman şi are o suprafaţă de aproximativ 1,5-2 metri pătraţi. Ea reprezintă aproximativ 7 la sută din greutatea corpului şi cântăreşte în jur de 4 kg.

DOUĂ STRATURI

Pielea este compusă din două straturi – epidremul şi dermul.

Sectiune piele

Epidermul – acesta este stratul cel mai subţire dintre cele două şi are rol de înveliş protector rezistent pentru stratul dermic de dedesubt. Este alcătuit din numeroase straturi de celule, cel mai profund fiind format din celule vii în formă de cub, care se înmulţesc rapid, asigurând celulele straturilor exterioare.

Până când ajung în straturile exterioare, aceste celule sunt moarte şi se aplatizează, înainte de a fi îndepărtate de pe piele prin abraziune. Epidermul nu are vascularizaţia proprie şi hrănirea lui depinde de difuzia nutrienţilor din stratul dermic, bogat vascularizat.

Dermul – acesta este stratul mai gros al pielii, care se găseşte sub epiderm. El este compus din ţesut conjunctiv, care are fibre elastice, care îi conferă flexibilitatea şi fibre de colagen, pentru rezistenţă. Dermul conţine o vascularizaţie bogată, precum şi numeroase terminaţii nervoase senzitive. In interiorul acestui strat se găsesc şi alte structuri importante ale sistemului tegumentar, inclusiv foliculii piloşi şi glandele sebacee şi sudoripare.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Pielea

5 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns