Sarcina pe saptamani – Odată ce blastocistul se fixează ferm în peretele uterin, începe stadiul preembrionar şi încep să se dezvolte toate sistemele majore ale corpului uman. In luna a patra, schimbările rapide, duc la formarea unui embrion ce poate fi recunoscut.
Sarcina prima luna. Primele patru săptămâni după fecundare reprezintă o perioadă de dezvoltare rapidă, când toate organele majore şi sistemele organismului încep să se formeze. Organele complexe ce vor susţine creşterea în timpul sarcinii, incluzând placenta, cordonul ombilical şi sacul amniotic, se formează şi ele acum.
CELULELE GERMINALE
In timpul stadiilor precoce ale implantării, se dezvoltă trei tipuri de celule (celule germinale). Acestea vor forma, în final, embrionul.
■ Ectodermul va forma ţesuturile şi organele sistemului nervos, inclusiv creierul, precum şi ţesuturile de pe suprafaţa corpului, precum pielea şi părul.
■ Din endoderm se dezvoltă mucoasa tractului gastrointestinal, ficatul, pancreasul, glanda tiroidă, precum şi mucoasa aparatului respirator, vezica şi uretra.
■ Mezodermul va duce la formarea scheletului, a ţesutului conjunctiv, a sistemului circulator, a sistemului urogenital, şi majorităţii muşchilor scheletici şi netezi.
■Ectodermul şi endodermul se dezvoltă în timpulîn care blasti-cistulse implantează în peretele uterin. Mezodermul apare mai târziu, în săptămâna a treia.
Iniţial, celulele germinale nu iau o formă care să indice în ce parte va fi capul.
SĂPTĂMÂNA A TREIA
In timpul săptămânii a treia ( zilele 15-21), o parte din celulele ectodermice, în zona ce va deveni partea din spate a corpului, îşi modifică forma şi poziţia. Ele trec în centrul grupului de celule. în timp ce se multiplică, ele se grupează formând linia primitivă, sau primul ax al trupului.
Odată cu formarea liniei primitive din celulele ectodermice, acestea îşi modifică forma, devenind mai rotunde şi se împrăştieînainte, formând celulele mezodermice.
O parte din aceste celule vor forma, la final, sisteme vitale, precum sistemul muscular şi sângele. Altele formează coarda dorsală, un grup de celule care se dezvoltă de-a lungul părţii posterioare a embrionului, ca o tija centrală de susţinere, în dezvoltarea firească, aceasta va forma măduva spinării.
Tot în timpul săptămânii a treia, masa de celule rotunjită, capătă o forma mai lunguiaţă, de pară. Capul embrionului va fi format în partea mai largă, iar partea inferioară a coloanei vertebrale spre polul mai ascuţit.
asa sas as asa sasa dsassds