Sarcina pe saptamani 23-240 Comments

Publicat in:
Etichete: saptamana 24, saptamana a treia, sarcina, sarcina pe saptamani, sarcina prima luna, sarcina saptamana 23

Fătul este bine acoperit de un strat de vernix caseosa, ce protejează pielea delicată a fătului de lichidul amniotic înconjurător. Pielea devine mai puţin ridată pe măsură ce straturile de grăsime se depun.

Este posibil ca fătul născut în acest moment să supravieţuiască. chiar dacă este foarte mic şi ar avea nevoie de foarte multă atenţie şi îngrijiri medicale la terapie intensivă. Supravieţuirea lui depinde foarte mult de cât de dezvoltate ar fi organele şi sistemele interne.

Sarcina pe saptamani – SAPTAMANILE 23-24

Sarcina pe saptamani
Săptămâna a 23-a constituie sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Lungimea fătului este de aproximativ 220 mm. Grăsimea se depozitează în continuare, pe măsură ce fătul câştigă rapid în greutate. Arată din ce în ce mai mult ca unnou-născut în miniatură. Spaţiul uterin devine din ce în ce mai strâmt, pe măsură ce fătul se dezvoltă, şi acesta ar putea să îşi modifice poziţia pentru a se adapta la spaţiul ce devine tot mai neîncăpător.

In timpul celei de-a 24 săptămâni, fătul începe iar să crească rapid, atât în lungime cât şi în greutate. Lungimea lui este de aproximativ 225-230 mm şi creşte cu aproximativ 10 mm pe săptămână. Fătul câştigă şi în greutate mai rapid, cântărind acum aproximativ 0,75kg. Această suplimentare a greutăţii face ca membrele fătului să pară mai pline.

Sarcina pe saptamani – SAPTAMANA 25

Această săptămână marchează începutul trimestrului trei de sarcină. Lungimea fătului este de aproximativ 240 mm şi dacă ar fi măsurat din creştet până la vârful degetelor ar fi probabil în jur de 340 cm.

Una dintre modificările majore ale acestei perioade este dezvoltarea ochilor. Aceştia s-au dezvoltat în stadiile de început ale sarcinii şi au fost localizaţi iniţial pe părţile laterale ale capului.

De-a lungul săptămânilor următoare ei au migrat încet către partea anterioară a feţei, spre poziţia lor finală. în timpul acestei perioade de început, vasele de sânge care mergeau la ochi începeau să se formeze şi pupila se dezvolta în săptămâna a opta sau a noua de sarcină. In acelaşi timp, conexiunea nervoasă între ochi şi creier – nervul optic – se formeaza.

Pleoapele, alcătuite dintr-un strat tegumentar foarte subţire, erau prezente, dar lipite între ele, până prin săptămâna a 10-a de sarcină. în acest moment, ele încep să se separe, făcând ca fătul să poată deschide şi închide ochii. Muşchii din jurul ochilor, care controlează mişcarea pleoapelor. încep şi ei să se dezvolte rapid.

Irisul, partea colorată a ochiului. este de obicei albastru în această perioadă la toţi feţii, indiferent de etnia lor. Culoare finală a ochilor va depinde însă de originea etnică a copilului. De exemplu, majoritatea copiilor de rasă caucaziană au ochii albaştri la naştere, culoarea lor putându-se schimba ulterior.

Retina din fundul ochiului este responsabilă pentru primirea şi transmiterea imaginilor către creier. în acest moment al sarcinii, retina s-a dezvoltat destul pentru a primi şi recepţiona informaţii despre lumină şi pentru a transmite aceste senzaţii de-a lungul nervului optic, către creier. Fătul poate diferenţia acum, probabil. între lumină şi întuneric, prin peretele abdominal la mamei.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Sarcina pe saptamani 23-24

Lasă un răspuns