Pubertate3 comentarii

Publicat in:
Etichete: pubertate, pubertate dex, pubertate intarziata la baieti, pubertate intarziata la fete, pubertate precoce, pubertate precoce cauze, pubertate precoce forum

pubertate

Pubertate

Pubertate – Testosteronul este hormonul principal ce provoacă modificările complexe şi profunde din perioada pubertăţii, atât la băieţi, cât şi la fete.

Băieţii încep să treacă prin pubertate între vârsta de 10 şi 14 ani. Modificările fizice care apar în această perioadă sunt produse de hormonul masculin numit testosteron. Aceasta este un hormon ce favorizează creşterea, produs de către celulele din interiorul testiculelor.

PRODUCŢIA DE SPERMATOZOIZI

Inainte de pubertate testiculele conţin numeroase cordoane de celule spermatice. Odată cu instalarea pubertăţii, celulele din centrul acestor cordoane devin goale pe dinăuntru, şi formează tubii numiţi tubi seminiferi, în care se dezvoltă spermatozoizii.

Producţia de testosteron la nivelul testiculelor declanşează, la rândul ei:

■    Inceputul producerii de spermatozoizi. Se produc cantităţi mari de spermatozoizi, în jur de 300-600 pe gram de testicul în fiecare secundă.
■    Creşterea testiculelor, scrotului şi penisului.
■    Erecţii spontane; prezente încă de la naştere, ele pot fi acum induse de factori psihici.
Maturarea tubilor care transportă spermatozoizii şi mărirea veziculelor seminale (saci care depozitează spermatozoizii).
■    Mărirea de volum a glandei numită prostată, care începe să secrete un lichid ce face parte din lichidul seminal.
■    Ejacularea – apare prima dată la aproximativ un an după ce penisul trece prin perioada de creştere accelerată.

ALTE MODIFICĂRI LA BĂIEŢI

Modificările continuă până în jurul vârstei de 17 ani. Laringele se lărgeşte, corzile vocale se lungesc şi vocea devine mai groasă şi mai puternică. Pilozitatea corporală începe să crească în regiunea pubiană, la nivelul axilelor şi pe faţă, piept şi abdomen.
Testosteronul accelerează şi dezvoltarea musculară.

Pubertatea la fete
tinde să se instaleze între vârsta de 10 şi 14 ani, dar acest moment variază de la persoană la persoană, unele fete ajungând la maturitate înaintea altora.

Totuşi, în jurul vârstei de 16 ani majoritatea fetelor ajung la acelaşi nivel de maturitate sexuală. Această perioadă de pubertate este caracterizată printr-o creştere semnificativă a corpului, modificări în proporţiile corpului şi schimbări majore la nivelul organelor sexuale şi de reproducere.

ÎNMUGURIREA SÂNILOR

Primul semn de pubertate la fete este înmugurirea sânilor. Hormonii declanşează mărirea de volum a mameloanelor şi dezvoltarea ţesutului sânilor, pe măsură ce se dezvoltă glandele şi canalele galactofore. După această etapă, creşterea sânilor devine foarte rapidă.

GLANDELE SUPRARENALE

In timpul pubertăţii glandele suprarenale încep să producă hormoni sexuali masculini, aşa cum este testosteronul.

Aceşti hormoni importanţi produc:

■    Un puseu brusc de creştere fizică;
■    Modificări la nivelul creşterii părului corporal, determinând apariţia părului pubian şi axilar.

La aproximativ un an după eliberarea acestor hormoni apare şi menstruaţia.

DEZVOLTAREA BAZINULUI

Modificările au loc la nivelul oaselor bazinului, făcând ca acesta să devină mai larg, în raport cu restul scheletului osos. Aceste modificări aparîn combinaţie cu creşterea depozitelor de ţesut adipos la nivelul sânilor, şoldurilor şi feselor şi determină un aspect mai rotunjit al corpului la femei.

Pubertatea se sfârşeşte atunci când menstruaţia devine regulată. Aceasta înseamnă că ovulaţia are loc lunar şi este posibilă concepţia.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Pubertate

3 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns