FecundareaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: fecundarea, fecundarea la femei, fecundarea la om, fecundarea la om video

Fecundarea este primul moment al vieţii. Este procesul prin care materialul genetic din spermatozoidul bărbatului se uneşte cu cel din ovulul femeii, pentru a crea viaţa, în condiţii normale, acest lucru se întâmplă la 12 ore de la contactul sexual.

fecundarea

Fecundarea

Prima etapă
In timpul unui act sexual, bărbatul ejaculează spermă conţinând între 200 şi 400 de milioane de spermatozoizi. Intre aceştia, câteva milioane se scurg din vagin, aproape imediat,  mulţi sunt distruşi de mediul acid din vagin. Numai câteva sute de mii ajung în uter. In uter, spermatozoizii sunt supuşi unor contracţii uterine puternice, care ajută la răspândirea lor în cavitatea uterină, unde alte câteva mii sunt distruse de o formă de leucocite, prezente normal în organism. In cele din urmă. doar câteva mii, deseori doar câteva sute, ajung în trompa uterină, pentru a întâlni ovulul, în drumul lui către uter.
Capacitarea
Pentru ca acest lucru să reuşească, spermatozoizii sunt echipaţi cu o coadă lungă, ce le permite să înoate către ovul, într-o călătorie ce poate dura peste 10 ore. In acest timp, spermatozoidul trece printr-un proces numit capacitare, pentru a fi capabil să fecundeze ovulul. Deşi procesul de capacitare nu este pe deplin înţeles.
Se apreciază că implică producerea de către uter a unor substanţe, care să îndepărteze anumite substanţe de pe suprafaţa spermatozoidului. Acest fapt duce la slăbirea stratului protector (membranei) de pe corpul fiecărui spermatozoid. Membrana trebuie să devină slabă şi fragilă, pentru a putea ajunge la conţinutul ei, numit acrozom. Până când acest strat protector nu este îndepărtat, spermatozoidul nu este capabil să fecundeze ovulul. Capacitarea permite spermatozoizilor să devină mai activi, să ajungă mai repede la ovul şi să fie mai eficienţi.
La Ovul
Odată ajunşi la ovul, spermatozoizii trebuie să se apropie foarte mult pentru ca etapa următoare să aibă loc. în această etapă, ovulul este înconjurat de corona radiata (coroana radială). o masă de celule şi de gelatină din ovare. Spermatozoidul trebuie să treacă prin ea pentru a ajunge la ovul.
Acest lucru este posibil datorită enzimelor produse de către spermatozoid, care împrăştie corona.
Spermatozoidul trebuie să străbată atât corona cât şi zona pel-lucida, înainte de a putea să pătrundă în ovul.
Când se poate produce fecundarea
Spermatozoizii sunt capabili de fecundare in intervalul de 12-48 de ore de la ejaculare. Ovulele sunt capabile de a fi fecundate in intervalul 12-24 de ore dupd ce au fost eliberate de ovar. Pentru ca fecundarea să se producá, actul sexual trebuie să aibâ loc nu mai devreme de 72 de ore inainte de ovulaţie şi nu mai târziu de 24 de ore după, moment în care ovulul se găseşte în prima treime a trompei uterine.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Fecundarea

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns