Testiculele, scrotul şi epididimul3 comentarii

Publicat in:


>Testiculele, care se află suspendate la nivelul scrotului, constituie sediul producerii spermei. Scrotul conţine de asemenea cele două epididimuri – conducte tubulare lungi, şerpuite, care realizează legătura cu vasele deferente

Secţiune sagitala prin conţinutul scrotului Imagine Testicule poze.

Testiculele sunt organe pereche de consistenţa fermă şi de formă ovalară, de circa k cm lungime şi 2,5 cm lăţime. Testiculele se află în interiorul scrotului, care are forma unui săculeţ format prin răsfrân­gerea externă a peretelui abdomi­nal anterior, iar în partea lor supe­rioară se inserează cordonul sper­matic, de care sunt suspendate.
CONTROLUL TEMPERATURII
Sperma normală poate fi produsă numai dacă temperatura testicule­lor este cu circa trei grade mai mică decât temperatura centrală a cor­pului. Fibrele musculare din interi­orul cordonului spermatic şi pere­ţii scrotului contribuie la reglarea temperaturii scrotale prin ridica­rea testiculelor spre restul corpu­lui, când este frig, şi relaxare, când temperatura mediului ambiant este mai ridicată.
EPIDIDIMUL
Fiecare epididim este o structură fermă, în formă de virgulă, situată în contact intim cu polul superior al testiculului, cu traseu descen­dent pe faţa sa posterioară. Epidi­dimul colectează sperma produsă de testiculi şi este alcătuit dintr-un tub foarte contorsionat, care dacă ar fi întins, ar avea o lungime de şase metri.
De la coada epididimului ia naş­tere canalul deferent. în etapa următoare, acest tub va transporta sperma înapoi în cordonul sperma­tic şi în cavitatea pelvină.

Pereţii scrotului
Pereţii scrotului sunt formaţi din mai multe straturi, ceea ce era de aştep­tat având în vedere că se formează prin răsfrângerea peretelui abdominal anterior, multistratificat.

STRATURILE SCROTULUI
Scrotul este format din:
■ Piele, care este subţire, cutată şi pig­mentată;
■ Tunica dartos,un strat format din ţesut conjunctiv netede si fibre musculare
■ Trei straturi de fascie derivate din cele trei straturi musculare ale pere­telui abdominal, prevăzute la rândul lor cu numeroase fibre musculare cre-masterice;
■ Tunica vaginală, o formaţiune în forma de sac închis, alcătuită dintr-o membrană subţire, alune­coasă, seroasă, asemănătoare cu peritoneul prezent în abdomen şi care conţine o cantitate mică de lichid lubri­fiant, cu rol de facilitare a mişcărilor testiculelor faţă de structurile din jur.
Spre deosebire de peretele abdomi­nal, învelişurile care acoperă testicu­lele nu conţin grăsime, lucru care se pare că ajută la menţinerea unei tem­peraturi mai scăzute la acest nivel.

Scrotul confine testiculele şi se găseşte în afara corpului. El este alcătuit dintr-un înveliş cutanat extern, care acoperă mai multe straturi protectoare.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Testiculele, scrotul şi epididimul

3 comentarii

  1. miel

    „legătura cu vasele deferente” ??? cred ca aferente

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns