Cresterea Parului – Cum creste parul?0 Comments

Publicat in:


Parul este o anexa a pielii, fiind compus din keratina – o proteina structurala rezistenta. Parul joaca un rol important in protejarea corpului, in special a scalpului, loc unde este cel mai dens.

Parul este o trasatura distinctiva a mamiferelor si la oameni joaca un rol important in protectia corpului de traumatisme, pierderea de caldura si razele solare.

STRUCTURA FIRULUI DE PAR

Parul are o structura complexa, alcatuita din fibre de keratina – keratina este o proteina structurala puternica ce se gaseste si in unghii si in stratul superficial al pielii.

Fiecare fir de păr este alcătuit din trei straturi concentrice (circulare) de celule keratinizate (ce conţin keratină): medulara, corticala şi cuticula.

Medulara (partea centrală) con­stă din celule mari ce conţin keratină moale, separate parţial de spaţii aeri­ene. Corticala, stratul mai consistent ce înconjoară medulara, constă din mai multe straturi de celule aplatizate, ce conţin keratină dură.

STRATUL PROTECTOR

Cuticula este stratul situat cel mai exterior şi este alcătuită dintr-un sin­gur strat de celule ce conţin keratină dură, ce se aşază unele peste altele, ca ţiglele unui acoperiş.

Acest strat al firului de păr, situat la exterior, conţine cantitatea cea mai mare de keratină şi întăreşte şi prote­jează firul de păr, ajutând la menţine­rea în stare compactă a straturilor din interior. Cuticula tinde să se distrugă, pe măsură ce firul de părîmbătrâneşte sau este lezat, permiţând fibrilelor de keratină, sau fibrelor mici, din corti­cala şi medulară, să se despindă, dând naştere unui fenomen obişnuit, cel de „despicare” a firelor de păr la capăt.

Ce determină creşterea părului?

Fiecare fir de păr este împărţit în tulpină (partea vizibilă) şi rădăcină. Rădăcina fiecărui firde păresteînve­lită într-un folicul pilos, situat sub suprafaţa pielii. La bază, firul de păr se lărgeşte, formând bulbul pilos.

FORMAREA PĂRULUI

Bulbul pilos conţine o masă nedife­renţiată de celule epiteliale (matri­cea firului de păr), care suferă un proces de diviziune, din care rezultă firul de păr. Bulbul pilos este hrănit de o reţea densă de capilare, care sunt aprovizionate de papilele der-mice (o prelungire a dermului).

STIMULAREA CREŞTERII

Semnalele chimice de la papilă sti­mulează matricea celulară, deter­minând procesul de diviziune celu­lară şi producerea firului de păr. Pe măsură ce se produc noi celule de către matrice, cele mai vechi sunt împinse în sus şi se unesc între ele. Ele devin din ce în ce mai keratini­zate şi mor. Astfel, firul de păr care creşte din scalp nu mai este viu, dar datorită procesului activ de diviziune celulară ce are loc la nivelul rădăci­nii, firul de păr creşte cu aproximativ 0,3 mm pe zi.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cresterea Parului – Cum creste parul?

Lasă un răspuns