Ciclul FemeiiUn comentariu

Publicat in:


>Ciclul menstrual se referă la modi­ficările ciclice ce au loc în sistemul de reproducere al femeii, în timpul producerii de ovule.
Aceste modificări sunt con­trolate de hormonii eliberaţi de glanda hipofiză şi ovare: estrogenul, progesteronul, hormonul luteinizant şi hormonul foliculo­stimulant.

MODIFICĂRILE UTERINE

Urmare a menstruaţiei, endometrul se îngroaşă şi devine mai vascularizat, sub influenţa hormonu­lui estrogen şi foliculostimulant.
în timpul primelor 14 zile ale ciclului menstrual se maturează câte un folicul Graaf. Ovulaţia se produce în jurul celei de-a 14-a zile, atunci când oocitul secun­dar este eliminat şi împins către trompa uterină.
Foliculul desprins devine un corp care secretă hormoni, numit corp galben. Acesta secretă pro­gesteron, stimulând îngroşarea în continuare a mucoasei ute­rine [endometru], în care se va implanta ovulul.
Dacă fecundarea nu se produce, nivelul de progesteron şi estrogen scade. Aceasta face ca endometrul să se rupă şi să se elimine, în timpul sângerării menstruale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ciclul Femeii

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns